U naredne četiri godine, ako bude onako kako su tokom predizborne kampanje obećavali političari, Kosjerić bi trebalo da postane najrazvijenija varoš u Srbiji. Biće vodovoda, asfalta i puteva, koji će prolaziti kroz plantaže malina, investicija, radnih mesta…

To je samo deo obećanja koje su političari ponudili uoči redovnih lokalnih izbora, koji će biti održani 26. maja. Da izbori u Kosjeriću nemaju samo lokalni značaj, potvrdili su i skoro svi čelnici srpskih stranaka svojim učešćem u predizbornoj kampanji, a izborni rezultati biće značajna informacija o rejtinzima koalicija i stranaka.

Nakon vanrednih lokalnih izbora 2009. godine, tesnu odborničku većinu u lokalnoj skupštini formirali su DS sa osam, koalicija SPS-PUPS-JS je osvojila tri, SPO sa dva i tadašnji G17 plus, koji je imao jednog odbornika, dok su SNS, DSS i NS imale po četiri, a LDP jednog odbornika. Međutim, u septembru prošle godine lokalna vlast je „prekomponovana“ po nalozima stranaka koje učestvuju u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou, pa je ustanovljena nova skupštinska većina (SNS, URS, DSS, SPS-PUPS-JS i NS), koja je smenila opštinsko rukovodstvo, a za predsednika opštine izabrala naprednjaka Milijana Stojanića.

U izbornoj trci za 27 odborničkih mandata učestvovaće tri koalicije i četiri stranke, koje samostalno izlaze na izbore, sa ukupno 158 kandidata, što znači da će za jedno mesto u lokalnom parlamentu biti skoro šest kandidata.

Koaliciju Za bolji život – Milijan Stojanić, koja je ponudila svih 27 odborničkih kandidata, čine SNS, NS i DSS koju predvodi sadašnji predsednik opštine i naprednjak Milijan Stojanić, kuvar sa svetskim priznanjima. Isti broj kandidata ponudila je koalicija SPS, PUPS, JS i URS pod nazivom Odlučno za Kosjerić, a prva na listi je ekonomistkinja Gordana Marković (SPS). Demokrate i LDP su ponudili 27 kandidata udruživši se u koaliciju pod nazivom Odgovorno, koju predvodi Dragan Milaković (DS), inženjer poljoprivrede.

Na izbore samostalno izlazi SPO sa listom od 27 kandidata, koje predvodi dr Ljiljan Kosorić, Dver za bolji život Kosjerića – Boško Obradović, na čelu sa ekonomistkinjom Javorinom Stanišić, ponudile su 22, Grupa građana Sabor srpskog jedinstva – Brislav Pelević, na čelu sa programerom Milenkom Ostojićem, kandidovala je 17, dok će nedavno formirana SDPS, čiju listu predvodi koreograf Mlađen Marković, imati 11 kandidata.

U birački spisak upisano je 10.257 građana sa pravom glasa, što je u odnosu na prethodne izbore održane 2009. godine manje za 87 građana. Oni će 26. od 7 do 20 časova imati mogućnost da iskoriste svoje biračko pravo na ukupno 29 biračkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari