Dodela regionalne radio frekvencije kikindskom VK radiju od strane RRA, još uvek nije gotova stvar, tim pre što je Radio Kikinda uputila žalbu Vrhovnom sudu Srbije. Tako je vruće medijsko kikindsko leto nastavljeno i sa prvim jesenjim danima.
Da podsetimo, početkom juna Republička radiodifuzna agencija dodelila je kikinskom VK radiju regionalnu frekvenciju za emitovanje radio programa.

Dodela regionalne radio frekvencije kikindskom VK radiju od strane RRA, još uvek nije gotova stvar, tim pre što je Radio Kikinda uputila žalbu Vrhovnom sudu Srbije. Tako je vruće medijsko kikindsko leto nastavljeno i sa prvim jesenjim danima.
Da podsetimo, početkom juna Republička radiodifuzna agencija dodelila je kikinskom VK radiju regionalnu frekvenciju za emitovanje radio programa. Iz trke su ispali privatni Kum radio i Radio Kikinda ­ javno preduzeće čiji je osnivač kikindska opština.
Odluka je izazvala različite reakcije ­ jedni su imali razloga za zadovoljstvo, dok su oni drugi presavili tabak i otpočeli sa akcijom isterivanja stvari na čistac. Radio VK zadovoljan i ohrabren ovom odlukom letos je primio u radni odnos pet novih saradnika, kojima će se uskoro pridružiti još petoro novih ljudi. Tako će VK sa dvadesetak zaposlenih emitovati osamnaestočasovni program koji će pokrivati i teritoriju opština Čoka i Nova Crnja.
Vlasnik VK radija Zoran Milešević je vođen javnim interesom preko svog glavnog urednika Dijane Subotički, ponudio saradnju u realizaciji radijskog programa, čelnicima opštinske vlasti a sve zarad boljeg informisanja građana severno­banatskog regiona. Prema proceni ljudi iz VK, na ovaj način bi se uštedela polovina sredstava koja se u ovom ternutku izdvajaju za radio produkciju iz opštinskog budžeta, odnosno emitovanje programa bi koštalo 1,1 milion dinara na mesečnom nivou. Prema rečima Dijane Subotički, odgovora od čelnika opštine nema, „jer ni do sada na naše predloge nisu odgovarali ni usmeno, ni pismeno“.
Sa druge strane, odgovorni iz Radio Kikinde imaju sijaset primedaba na odluke RRA. Najdalje je otišao član Opštinskog veća za informisanje i kulturu Sreten Kiurski, koji je rad RRA i odluke koje je donela ocenio kao „uvođenje Kikinde u medijski mrak, čemu su kumovale DS i republička vlada pod čijim diktatom radi RRA“. Pored opšte poznatih mafija iz vokabulara partijskih drugova Kiurskog, odluka RRA bila je i prilika da se formuliše i kovanica „medijska mafija“. Pokušavajući da proverimo izjavu i čujemo komentar Kiurskog, to nismo mogli, „jer to je bajata tema“, a pored toga Kiurski “ je danas u cajtnotu“, pa je predložen neki drugi termin kada bi uz kaficu bilo razgovora o tesnom kikindskom etru.
Program Radio Kikinde je svih ovih godina često na tapetu lokalnih političkih stranaka. Pripisuje mu se jednostranost i služenje lokalnoj političkoj strukturi (čitaj radikalima), kao i srozavanje nivoa programa, što je dovelo do pada slušanosti. Isto tako, kada je reč o stranačkoj zastupljenosti , kikinski radio ne poštuje interes svih građana opštine, što je i bio jedan od razloga što je Radio Kikinda ostala bez regionalne frekvencije.
Sledeći korak zaposlenih u Radiju je bio podnošenje žalbe VSS na odluku RRA. U iščekivanju odluke VSS, program ove kuće se emituje i dalje, jer do dodele lokalnih frekvencija i ostali radio emiteri rade po starom, odnosno bez dozvole. Kada će toliko željene lokalne frekvencije biti dodeljene još se ne zna, jer članovi Komisije RRA još nisu zasedali.
Da bi osvedočili slušanost, kao i pogrešnu odluku RRA, letos je organizovano i prikupljanje potpisa građana protiv odluke donete u Beogradu. Prikupljeno je 6.500 potpisa vernih slušalaca.
Takođe i Agencija za privatizaciju „staje na muku“ , objavljivanjem prospekta o privatizaciji 70 odsto državnog kapitala u Javnom preduzeću Informativni centar Kikinda. Da kažemo još i da je ova radijska kuća prošle godine poslovala sa gubitkom od 4,5 miliona dinara, pa se s razlogom postavlja pitanje da li će i kada, ako bude zainteresovanih, biti prodato pomenutih 70 odsto državnog kapitala.
Do rešenja, izgleda, treba još popričekati, a slušaocima radija u Kikindi ostaje da čekaju ili uz narodnjake Radio Kikinde ili uz lake note VK radija. Do slušanja!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari