Finansijski zvaničnici Grupe-20 razvijenih i zemalja u razvoju i predstavnici Grupe – 7 sastali su se juče u Vašingtonu u pokušaju da detaljno usaglase odgovor na globalnu ekonomsku krizu nakon samita u Londonu početkom meseca. Dodatan podstrek finansijskim delegatima jesu i znaci ohrabrenja da napori u borbi protiv globalne recesije konačno počinju da daju rezultate.

U skladu sa tim je i opravdano očekivanje mnogih da će poruka sa samita biti optimistična odražavajući dokaze da snaga svetske recesije počinje da jenjava. Slično kao i na proteklom samitu G-7 u Vašingtonu u oktobru, SAD, najveća ekonomija u svetu i po mnogima epicentar ekonomske krize, kranje su kolegijalnim tonom vešto pokušale da izbegnu bilo kakve lekcije koje je slušala u prošlosti. „Ostatku sveta je potrebna američka ekonomija, ali i naša pomoću oporavku finansijskog sistema kako bismo opet zajedno prosperirali“, izjavio je domaćin samita američki ministar finansija Timoti Gajtner. „Svetska ekonomija prolazi kroz najgoru krizu za nekoliko decenije. Svi se suočavamo sa različitim izazovima i stoga nismo na istom brodu, ali prolazimo kroz istu oluju“, izjavio je Gajnter apelujući na zemlje da sarađuju u borbi protiv krize.

Bilansi banaka bila su glavna tema odvojenih sastanaka finansijskih rukovodilaca G7 i G20, dan pre redovnog šestomesečnog zasedanja MMF-a i Svetske banke. MMF je ove sedmice procenio da kreditni gubici u svetu mogu da dostignu 4.100 milijardi dolara, što će u bankama ostaviti zjapeće rupe koje moraju da budu popunjene bilo privatnim bilo javnim novcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari