Stanko Subotić Cane, koji je u bekstvu od srpskih pravosudnih organa koji ga optužuju kao organizatora šverca cigareta 90-ih godina, juče je na konferenciji za novinare optužio nekadašnju vlast i predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića da stoje iza sudskog procesa koji se vodi protiv njega.


Subotiću, kome se pred Specijalnim sudom u odsustvu sudi za šverc cigareta, prema rečima njegovog advokata Radoslava Tadića, sud nije dao mogućnost da da bilo kakvu izjavu, ni u pretkrivičnom, ni u istražnom postupku, kao ni u glavnom pretresu, pa je prinuđen da to učini putem video-linka, kako bi pre okončanja postupka koji je u završnoj fazi upoznao javnost sa tačnim činjenicama.

Subotić je optužio predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića da stoji iza sudskog procesa, koji se vodi protiv njega, kao i iza napada medija na njega. Prema njegovim rečima Tadić to radi zajedno sa „svojim drugovima“ i saradnicima koji imaju lične interese da on bude uništen. Kao predsednikove saradnike, on je nabrojao Srđana Šapera, Nebojšu Krstića, Aleksandra Tijanića, ali i njihove finansijere Milana Beka, Miroslava Miškovića i Vojina Lazarevića, kao i delove Miloševićevih struktura državne i vojne bezbednosti, koji su se, kako je rekao, „ugnezdili u DS i kabinet predsednika“.

– Pravosuđe u Srbiji funkcioniše tako što se Tadićeve želje i zahtevi direktno preko šefa kabineta Mikija Rakića naredbodavno sprovode na ministarku pravde Snežanu Malović, državnog sekretara Slobodana Homena i specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića. To je toliko daleko otišlo da se, prema mojim saznanjima, njima nekada i sms porukama javlja šta treba da urade kada je moj slučaj u pitanju, ukazao je Subotić.

On je rekao da je u sukob sa predsednikom Srbije došao i oko fonda pomoći Demokratskoj stranci, pominjući pri tome i Zorana i Ružicu Đinđić.

– Demokratsku stranku sam pomagao od 1995. godine i bilo mi je zadovoljstvo da dam svoj doprinos akcijama Zorana Đinđića, i pre pada Slobodana Miloševića, ali i posle. Posle njegovog ubistva, pričao sam sa Tadićem i Ružicom Đinđić o tom fondu i tada mi je on rekao da taj novac uplatim na račun Ružice Đinđić, jer je njoj najpotrebniji. Pošto nisam bio u mogućnosti da sav novac uplatim odmah, to sam uradio posle nekoliko meseci i Tadić se tada naljutio na mene rekavši mi da nisam ispoštovao naš dogovor, rekao je Subotić.

Kako kaže Subotić, iza hajke na njega stoji i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović. On je objasnio da je „montirani proces počeo posle montirane policijske akcije“ iza koje stoji Mihajlović, jer nije želeo da prvom čoveku MUP-a plati reket od 20 miliona evra.

Dogovori preko posrednika

Stanko Subotić Cane napomenuo je da mu je preko posrednika nuđen dogovor, ali nije precizirao kakav. Prema njegovim rečima, više ljudi je dolazilo kod njega u Švajcarsku da mu daju informacije bitne za suđenje. On, međutim, nije hteo da iznese imena tih osoba, jer ima zabranu tužilaštva u Švajcarskoj koje sprovodi istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari