U nastavku sudskog procesa pred Specijalnim sudom u Beogradu, Sreten Jocić, poznat pod nadimkom Joca Amsterdam, izjavio je da hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko sprečava hapšenja u slučaju Pukanić i da „smišljeno usmerava istragu u mom pravcu“. Prema njegovim rečima, „za Hrvatsku je bitno da je Srbin ubio Pukanića“.

Tokom prvog dela jučerašnjeg suđenja, Jocić je izjavio da Karamarko stoji iza ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional Ive Pukanića, međutim, nakon pauze i konsultacija sa advokatom, Jocić je rekao da zbog medija mora da objasni da u prethodnom iskazu nije mislio da je Karamarko organizovao ubistvo Pukanića. „Motiv hrvatske vlasti i Karamarkova je da se ubistvo Pukanića nikad ne rasvetli i da se izveze u Srbiju“, rekao je Jocić odgovarajući na pitanja sudskog veća. Jocić je ponovio da nema ništa sa ubistvom Pukanića i da je iz medija tokom prošlog leta saznao da je uhapšen na osnovu crnogorsko-hrvatske informacije, koju je juče pomenuo, da može ugroziti sigurnost predsednika Srbije za interes crnogorsko-hrvatsko-albanske mafije.

Prema njegovim rečima, mediji su preneli da je Borisa Tadića o tome obavestio bivši predsednik Hrvatske Stepan Mesić na samitu u Bugarskoj, posle čega je došlo do susreta ministara unutarnjih poslova dve zemlje, Karamarkova i Ivice Dačića. „Nakon toga sastali su se i tužioci Srbije i Hrvatske, a onda sam ja uhapšen 27. aprila 2009. godine“, rekao je Jocić.

„Traženi“ i podaci o Ratku Mladiću

Govoreći o svom boravku u holandskom pritvoru, pre nego što je izručen u zatvor u Bugarskoj, Sreten Jocić je naveo da su ga posećivali predstavnici NATO i mnogih drugih evropskih institucija, tražeći da im otkrije gde se kriju Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari