Zoran Zaev, lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije, prvi je u istoriji svoje zemlje, koji je optužen za ugrožavanje ustavnog poretka Makedonije.

Makedonski premijer Nikola Gruevski potvrdio je na konferenciji za novinare da je Zaev hteo da izvrši pritisak na Vladu tako što je pokušao da uceni premijera razgovorima dobijenim prisluškivanjem. Kako je naveo, na četiri sastanka između septembra i novembra lider makedonske opozicije je od njega zahtevao da SDSM uđe u Vladu ili će u suprotnom objaviti snimljene telefonske razgovore pripadnika državnog vrha.

Zaev, međutim, negira optužbe za pokušaj puča, a tvrdnje premijera ocenjuje kao njegov poslednji pokušaj da spreči objavljivanje dokaza da je njegova vlada umešana u kriminal i korupciju. On tvrdi da je celokupnu dokumentaciju zapravo dobio od jedne makedonske „tajne službe“, čiji službenici „više nisu mogli gledati kako se uništava država, a koji poverenje još jedino imaju u SDSM“.

Uz opasku da je optuživanje cele opozicije moguće samo u diktatorskim režimima Zaev je rekao da se nada da će „naša budućnost posle ovoga biti vraćanje slobode i demokratije u Makedoniji i vraćanje evropskih vrednosti za sve građane, da se ovo što je sada na delu više nikada ne ponovi“. SDSM i njen lider su inače proteklih meseci najavljivali „bombu“ koja će rezultirati padom Vlade.

Zaev je član Socijaldemokratskog saveza Makedonije od 1996. godine. Kada je u junu 2013. na njenom čelu nasledio Branka Crvenkovskog, rekao je da mu je prioritet da ponovo dovede socijaldemokrate na vlast u Makedoniji. Pre nego što je preuzeo rukovodstvo partije, bio je njen privremeni lider. U tom periodu kritičari su mu zamerali da se ne snalazi u komunikaciji s medijima, kao ni u domenu spoljne politike. Kažu da je kao dugogodišnji gradonačelnik Strumice „ekspert“ za probleme naroda, a ne za visoku politiku, a za razliku od svojih prethodnika nema ni univerzitetsku karijeru.

Pošto je dve godine bio poslanik u makedonskom parlamentu, 2005. godine je izabran za prvog čoveka opštine Strumica, čime je postao najmlađi gradonačelnik u Makedoniji. Takođe je jedini gradonačelnik u istoriji opštine Strumica kome je pošlo za rukom da na toj funkciji ostane tri uzastopna mandata. Zbog optužbi za finansijske zloupotrebe prilikom izgradnje tržnog centra Global našao se iza rešetaka, ali ga je abolirao Crvenkovski, tadašnji šef države.

Zoran Zaev je rođen 1974. u Strumici, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju. Oženjen je Zoricom, s kojom ima sina i kćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari