Pred Specijalnim sudom u Beogradu juče je počelo suđenje grupi koja je osumnjičena za planiranje terorističkih napada, učešće u oružanim akcijama Islamske države i za organizovanje građana za odlazak na sirijsko ratište.

U oktobru prošle godine Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv četvorice pripadnika vehabijskog pokreta iz Novog Pazara: Seada Plojovića (32), Tefika Mujovića (35), Izudina Crnovršanina (26), Abida Podbićanina (36) i Ferata Kasumovića (32) iz Beograda. Prvooptuženi Abid Podbićanin, kao i Tefik Mujović su u bekstvu.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice, a optuženi Sead Plojović je negirao krivicu.

– Optužujete me da sam hteo da palim po Srbiji i drugim državama, a ni šibicu mi niste našli u kući. To je smešno i zaista nepravedno. Ništa nismo organizovali, ni planirali. Nikoga nisam poslao u Siriju, a ako nekoga dovedete da to kaže, vi me onda slobodno osudite, kazao je Plojović.

Prema pisanju medija Podbićanin je u februaru ubijen na ratištu u Siriji, a Plojović je rekao da je čuo da je ovaj poginuo u Siriji. On je naveo da je preuzeo Podbićaninove obaveze 2011. godine kao imam u mesdžidu „Furkan“, verskom objektu u Novom Pazaru. Kako je objasnio, Podbićanin je oženio njegovu sestru, a s njima je poslednji put imao kontakt preko interneta kada su oni bili u Kairu.

– Nisam znao da je on u Siriji, čuo sam od braće koja su to pričala u mesdžidu, rekao je Plojović i dodao da nije znao da su Podbićanin i Tefik Mujović početkom 2013. uspostavili vezu sa Islamskom državom i Frontom el Nusra, organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke. On je negirao da je bilo koga vrbovao da ide da ratuje u Siriji i da je „običan musliman“, koji je kao imam mesdžida „Furkan“ bio zadužen za molitvu i održavanje reda i mira.

– Organizovao sam molitve, jer sam bolje poznavao Kuran od drugih, a ko gde ide posle molitve, da li u Ameriku ili Siriju, na kafu ili u džihad, ja to nisam znao, kazao je Plojović i istovremeno negirao da je sakupljao novac kojim bi se finansirala obuka i put za Siriju. Plojović tvrdi da je novac u vidu dobrovoljnih priloga sakupljan za zakup i režije za mesdžid „Furkan“ ili kurban.

– U Austriji i Nemačkoj je zabranjeno klanje ovaca, pa nam naša braća pošalju novac i mi onda zakoljemo ovcu za kurban. To je ono što se pominje u transkriptima, rekao je Plojović.

Za Podbićanina se tvrdi da je u sirijskom gradu Ažaz organizovao prihvat, smeštaj i obuku pridošlica i da je čak komandovao jednom jedinicom. Polovinom februara ove godine portal „Vijesti umeta“ objavio je informaciju da je na ratištu u Siriji poginuo Podbićanin, čije je novo ime Ebu Sejfija. Dobri poznavaoci prilika sumnjaju u ovu informaciju jer „da se to dogodilo, saborci bi na društvenim mrežama objavili da je još jedan od njih dao život na Alahovom putu“ i to potkrepljuju činjenicom „da nema tela“.

Plojović i Crnovršanin su prošle godine u martu uhapšeni u Novom Pazaru. Cilj ove grupe bio je da se stvori globalna islamska država – kalifat koja bi se prostirala „na Bliski Istok, Severnu Afriku i južnu i centralnu Evropu, uključujući i Srbiju“.

Optužnica

Podbićanin i Mujović terete da su početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijom Islamska država Iraka i Šama (IDIŠ), a potom su se udružili sa Plojovićem i Crnovršaninom i od istomišljenika u Srbiji i inostranstvu prikupljali novac, kojim su finansirali odlazak više građana u kampove za terorističku obuku i odlazak na sirijsko ratište. Kao mesto za regrutovanje džihadista, ali i za prihvatanje onih koji su krenuli na ratište označeno je Udruženje islamske omladine Sandžaka „Furkan“ (Kriterijum). Mujović je u Istanbulu dočekivao pristigle iz Srbije odakle je organizovao njihov odlazak u kampove za terorističku obuku u Siriji. Na teret mu se stavlja podsticanje terorističkih dela, jer je preko Fejsbuka postavljao sadržaje kojim se veliča Islamska država, ali i poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i Rimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari