Ljekari Tomislav Jeremić, bivši direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju i Zvonko Puletić, bivši načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja, kojima se u Višem sudu u Podgorici sudi zbog infekcije pet novorođenčadi, od kojih je jedna preminula, negirali su izvršenje krivičnog djela. Jeremić je kazao da o stanju oboljelih beba nije ništa znao, jer je, kako je rekao, ordinirajući ljekar bio u obavezi da ukoliko postoji infekcija o svemu obavijesti Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja i Komisiju za sprečavanje infekcije.


– Kad je u pitanju pet beba, od kojih je jedna, nažalost, smrtno stradala, da ima neke infekcije saznao sam prvi put 10. novembra prošle godine, kad sam na stolu zatekao običan papir, a ne u formi predviđenog obrasca, koji je napisala dr Haka Tahirović, koja je ustvrdila da postoji sumnja na neku infekciju i da se tu nešto čudno dešava. Ne znam je li napisala da je riječ o sepsi, kazao je Jeremić, naglasivši da je poslije toga sazvao sastanak komisije koja je bila zadužena za praćenje i nadzor infekcija. On ističe da je komisija „zauzela stav da se mora poboljšati higijena i uzmu brisevi zaposlenih i opreme, vazduha …“. Jeremić ističe da je 12. novembra dobio obavještenje da su svi brisevi sa ovih odjeljenja bili sterilni i da, kako je rekao, nema prisustva bakterija. „U Opštoj bolnici nije bio formiran tim koji bi vršio nadzor i sprečavanje zaraznih infekcija, iako po sistematizaciji postoji njegova neophodnost, kao i naš zahtjev Ministarstvu zdravlja da budu zaposleni specijalista epidemiolog i visoki sanitarni tehničar. Nije se dobilo odobrenje od Ministarstva zdravlja, zbog čega taj tim nije bio formiran. To odobrenje je, koliko znam, stiglo tek nakon svih ovih dešavanja, februara ove godine“, naglasio je Jeremić.

Optuženi Zvonko Puletić izjavio je pred sudom da se ne osjeća krivim niti priznaje navode optužnice. On je naglasio da je samo u slučaju bebe Ignjatović prisustvovao porođaju, koji je protekao, kako kaže, u najboljem redu.

– Isti je slučaj sa svih pet beba. Sve su nakon porođaja dobile ocjenu devet i sve su bile izuzetno dobrog zdravstvenog stanja, kazao je Puletić, negirajući da nije uzimao vaginalne briseve kod porodilja, ističuću da se to više nigdje u svijetu ne radi. „Inače, posjedujem dokument da sam naložio da se urade brisevi 11. novembra na našem odjeljenju, koje je uradio dr Nanevski, koji pokazuju da je sve bilo sterilno. I da nije kod nas bilo patogenih bakterija. Imali smo u spornom vremenu 29 porođaja kad i ovih pet beba i sve su porođene pod istim uslovima. Zato niko od nas na Ginekološko-akušerskom odjeljenju ne snosi nikakvu krivicu, rekao je Puletić.

U optužnici se navodi da Tomislav Jeremić kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zvonko Puletić kao načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja, Haka Tahirović kao načelnica Odsijeka za neonatologiju i Jela Cimbaljević kao ljekar specijalista pedijatrije, nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprečavanje opasne zarazne bolesti. Jeremić, Tahirović i Puletić su navodno prekršili propise i time što nijesu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsijeku za neonatologiju, tako što nijesu obavljali redovnu bakteriološku kontrolu sredine na ovim odjeljenjima, niti su nalagali uzimanje briseva sa radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, navodi se u optužnici.

Infekcija

U Kliničkom centru u Podgorici je od 3. do 13. novembra 2014. primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo 11. novembra, nakon čega je pokrenute istraga o uzrocima infekcija.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić podneli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari