Optuženi negirali krivicu za Srebrenicu 1Foto: EPA /FEHIM DEMIR

Osmorica bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u halama zemljoradničke zadruge u selu Kravica kod Srebrenice 1995. godine danas su u Specijalnom sudu negirali krivicu.

 Time je počeo postupak koji se vodi zbog ubistva više stotina muškaraca muslimanske veroispovesti koji nisu učestvovali u oružanim borbama u julu 1995. godine.

Prema optužnici koju je u januaru ove godine podiglo Tužilaštvo za ratne zločine, optuženi pripadnici Centra za obuku Jahorina – Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske – Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Vidosav Vasić, MIlivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović terete se da su 14. jula 1995. godine u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica u bosanskohercegovačoj opštini Bratunac počinili masovne likvidacije više stotina civila muslimanske veroispovesti.

U optu`nici se precizira da su se oni, zajedno sa drugim nepoznatim izvršiocima, u noći između 13. i 14. jula 1995. godine rasporedili oko hangara u kojem je bio zatvoren veliki broj civila i otpočeli sa likvidacijama tih ljudi, pucajući u njih kroz otvore hangara iz automatskog naoružanja i ubacujući ručne granate. Potom su, navodi se u optužnici, sledećeg jutra nastavili sa ubijanjem preživelih i to tako što su ih najpre pozvali da izađu na betonski plato ispred hangara obećavajući im da im se ništa neće desiti. Nakon toga su ih, pod pretnjom smrću, terali da pevaju četničke pesme, a zatim i streljali. One koji su i dalje davali znake života optuženi Milidragović i Golijanin su ubijali.

Istog tog dana optuženi su nastavili da ubijaju civile koje su im autobusima dovozili neidentifikovani pripadnici MUP-a Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.

U optužnici se dodaje da je usled opisanih radnji okrivljenih i drugih pripadnika MUP-a Republike Srpske, lišeno života najmanje 1.313 civila, čiji je identitet do sada utvrđen i posmrtni ostaci ekshumirani na više lokaliteta u Bosni i Hercegovini.

Sva osmorica optuženih su izjavili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje se nastavlja danas kada bi optuženi Milivoje Batinica trebalo da iznese odbranu. Inače, svi optuženi se brane sa slobode.

Suđenje krenulo iz trećeg pokušaja

Suđenje za ovaj zločin počelo je tek iz trećeg puta pošto su prethodni glavni pretresi odlagani zbog zahteva odbrane da im se dostave spiskovi zaštićenih svedoka i zahteva za izuzećem sudskog veća. I na današnjem glavnom pretresu odbrana je pokušala da odloži postupak zahtevajući izuzeće zamenika tužilaca za ratne zločine zbog pristrasnosti. Ipak, su|enje je nastavljeno pošto je predsednica sudskog veća Mirjana Ilić odbacila zahteve odbrane kao neosnovane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari