Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, optužen za genocid u Srebrenici u leto 1995, odbio je da prisustvuje hitnoj raspravi o svom zdravlju koju je za juče zakazao dežurni sudija Haškog tribunala. Sudija Teodor Meron zbog toga je otkazao statusnu konferenciju.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, optužen za genocid u Srebrenici u leto 1995, odbio je da prisustvuje hitnoj raspravi o svom zdravlju koju je za juče zakazao dežurni sudija Haškog tribunala. Sudija Teodor Meron zbog toga je otkazao statusnu konferenciju. Meron je sudskom sekretarijatu naložio da nastavi pažljivo praćenje Tolimirovog zdravstvenog stanja i da preduzme sve potrebne medicinske mere, uključujući i prebacivanje Tolimira u bolnicu, ako to bude neophodno.
Tema rasprave, prema ranijem nalogu sudije, trebalo je da budu „hitna zdravstvena pitanja“. U poverljivom podnesku Tolimir se usprotivio održavanju rasprave, tvrdeći da je „u odličnom zdravstvenom stanju“. Otkazujući raspravu sudija Meron je ocenio da bi njeno održavanje bilo besplodno zbog protivljenja optuženog. Sudija Meron je podsetio da je Tolimir u prethodnom pojavljivanju pred Tribunalom izjavio da je „vrlo lošeg zdravlja“ i da će „u znak protesta“ odbijati da uzima lekove zbog, kako je rekao Tolimir, „uskraćivanja mojih prava i onoga što mi je do sada urađeno“.
U prvom pojavljivanju u sudnici posle hapšenja sredinom juna Tolimir je rekao da mu je zdravlje vrlo loše, da je preživeo tri moždana udara i da je za kratko vreme smršao više od dvadeset kilograma. General Tolimir je takođe odbio da se izjasni o krivici i potvrdi svoj identitet, zahtevajući da Tribunal istraži okolnosti njegovog hapšenja i prebacivanja u Hag. On je tvrdio da je uhapšen u Srbiji, čiji je državljanin, i nezakonito prebačen u Republiku Srpsku, a zatim u Hag. Sugerisao je da su mu vlasti u Beogradu time oduzele građanska prava koja mu pripadaju kao državljaninu Srbije.
Tolimir je u drugom pojavljivanju pred sudijom Tribunala tražio i da sudski sekretarijat kao njegovog branioca prihvati beogradskog advokata Nebojšu Mrkića. Sekretarijat je do sada to odbijao da učini, obrazlažući da Mrkić ne ispunjava propisane uslove. Mrkić je, prema sekretarijatu, i u potencijalnom sukobu interesa budući da je do nedavno bio deo tima odbrane bivšeg pukovnika VRS Ljubiše Beare kome se sudi po optužnici za genocid nad srebreničkim Muslimanima. Tolimir je pred sudijom ranije rekao da je zadovoljan medicinskom negom u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, ali je najavio da će odbijati da uzima lekove u znak protesta.
U juče objavljenoj odluci o otkazivanju rasprave o Tolimirovom zdravlju sudija Meron je optuženom ostavio mogućnost da u svakom trenutku zatraži održavanje statusne konferencije ukoliko to bude smatrao neophodnim. General Tolimir je optužen za genocid nad oko sedam hiljada Bošnjaka, muškaraca i dečaka, u danima pošto je 11. jula 1995. VRS zauzela Srebrenicu. On je u to vreme bio pomoćnik za bezbednosno-obaveštajne poslove komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari