Optužnica protiv dve osobe iz ambulante u Prištini u kojoj su se lečili Srbi 1Foto: BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/

Osnovno tužilaštvo u Prištini je danas saopštilo da je podignuta optužnica protiv dve osobe „koje su se bavile nedozvoljenim medicinskim aktivnostima u aneksu Policijske stanice Centar u Prištini“.

Mediji su 31. januara objavili da su pripadnici Kosovske policije izvršili pretres u centru Prištine, a po medijima na srpskom to je ambulanta koju koriste Srbi. Tužilaštvo u Prištini je objavilo da je ta akcija bila uzvedena zbog sumnje da se tu pružaju nelegalne medicinske usluge.

Pojedini mediji u Prištini su pisali da se navodno pretresa „špijunski centar“.

Pojedini mediji, među kojima je Radio-Televizija Srbije i Medija centar Čaglavica, izvestili su da je pretresena improvizovana ambulanta u Prištini iz koje su policajci izveli grupu lekara i drugog osoblja zdravstvenog sistema Vlade Srbije, koji pružaju zdravstvenu negu preostalim Srbima u tom gradu.

Po danas objavljenoj optužnici – javlja TV Klan Kosova, dve osobe su optužene da su od neutvrđenog datuma i neprekidno do 31. januara 2024, „u cilju sticanja protivpravne finansijske koristi, predstavljajući se kao članovi nevladine organizacije i kao lekari“, pružale medicinske usluge i lečenje građanima Kosova.

Kod njih su nađeni lekovi i medicinski proizvodi bez oznaka Republike Kosovo i bez oznake porekla, piše u saopštenju i dodaje se da su oni time „ugrožavali životi i zdravlje građana Republike Kosovo“.

U saopštenju piše i da su te osobe za „usluge mesečno dobijale uplate od organa države Srbije u iznosu do 1.700,00 evra“.

Navedeno je da je „državni tužilac predložio sudu da optuženi budu oglašeni krivim i kažnjeni po zakonu“ i da se oduzmu lekovi i medicinski proizvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari