Zbog kojih ubistava je podignuta još jedna optužnica protiv Veljka Belivuka, Darka Šarića i još 17 osoba? 1Foto: (1) Stefan Tomašević/ATAImages; (2)Krik.rs

Zbog četiri ubistva, dva na Krfu i dva u Atini tokom 2020. godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv 19 osoba, među kojima su Veljko Belivuk, Darko Šarić i Milovan Zdravković.

Reč je o ubistvima izvršenim u januaru 2020. godine u Atini gde su živote izgubili Stevan Stamatović i Igor Dedović, kao i o ubistvima na Krfu izvršenim 23. jula 2020. godine kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić.

Kako je navedeno u saopštenju, pored Veljka Belivuka, Darka Šarića i Milovana Zdravkovića, na optužnici se nalazi još 16 osoba, među kojima i one koje su od ranije poznate pravosudnim organima, ali i jedna žena.

Crnogorsko specijalno državno tužilaštvo donelo je 2022. godine naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, Milana Vujotić i Darka Šarića i njihove kriminalne grupe zbog ubistva škaljaraca Alana Kožara i Damira Hodžića.

Kako su izvršene četiri likvidacije u Grčkoj?

Stevan Stamatović i Igor Dedović ubijeni su 19. januara 2020. godine kada su u jednom restoranu u Atini večerali sa suprugama i decom.

U restoran su ušla četiri muškaraca u crnim pantalonama i sa šalovima preko lica, koja su potom prišla stolu i raspodelila se oko njega. Izgovorili su nekoliko reči na srpskom, da bi ih potom ubili pucanjem iz pištolja.

Mediji u Grčkoj su tada pisali da su osumnjičene istražitelji opisali, na osnovu svedočenja očevidaca, kao vojnike.

Nakon pucnjave okrenuli su se i napustili lokal.

Nekoliko meseci kasnije, Užičanin Damir Hadžić i Baranin Alan Kožar, koji su bili poznati kao pripadnici takozvanog „škaljarskog“ klana, izrešetani su ispred svoje vile na Krfu 23. jula 2020. godine.

Pronađeni su parkiranom automobilu, ispred kuće koju su iznajmili u okolini Halikounasa u Prasoudiju, a u njih je ispaljeno 29 metaka.

Obojica muškaraca pogođena su sa po najmanje 10 metaka.

Posle ubistva, grčka policija je u jednoj od morskih uvala na Krfu pronašla dva zapaljena skutera.

Prema prvim informacijama, dvojica izvršilaca, kao i njihovi saučesnici, motorima su se dovezli do vile.

Postojale su i indicije da su duži vremenski period Hadžić i Kožar praćeni.

Nakon likvidacije, osumnjičeni za direktno izvršenje krivičnog dela su se odvezli do obale, gde su vatrom pokušali da uklone tragove.

Ipak, nadležni organi iz Atine ostatke su poslali na analizu i veštačenje kako bi se pronašao bilo kakav trag, koji bi mogao da ukaže na počinioce.

Tokom bekstva i skrivanja, Alan Kožar i Damir Hadžić gotovo su proputovali Evropu. Kretali su se s lažnim imenima i falsifikovanim pasošima Slovenije.

Grčki mediji njihovu likvidaciju povezali su i sa ubistvima Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru iste godine u Atini.

Na suđenju grupi Veljka Belivuka okrivljeni saradnici govorili o ubistvima

Za ubistvo Stamatovića i Dedovića, u avgustu iste godine, kao jedan od saučesnika označen je Novosađanin Ljubomir Lainović koji je u tom trenutku već bio nedostupan pravosudnim organima više od godinu dana.

Lainović je u aprilu 2019. godine pobegao iz kućnog pritvora, koji mu je određen zbog sumnje da je bio saučesnik u još jednom ubistvu u Beogradu, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Sumnjalo se da se nalazio na teritoriji Kosova i Metohije, kada mu je sud i odredio meru kućnog pritvora, ali odakle posle pet meseci beži.

Kako su pisali mediji, operativni podaci već su tada pokazivali da on nije živ i da je ubijen i zakopan u Španiji gde je trebalo da bude isplaćen za svoj posao, što je bilo u domenu pretpostavke, budući da njegovo telo nikada nije pronađeno.

Međutim, novo svetlo na njegov nestanak, ali i ubistva u Atini, uperio je Srđan Lalić, okrivljeni svedok u postupku protiv grupe Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i druga krivična dela.

On je na suđenju ispričao da je ubistvu u Atini naručio sam Radoje Zvicer, kao i da su likvidaciju izvršili Ljubomir Lainović i Milinko Brašnjović.

Lalić je takođe govorio i o sudbini Lainovića, te da je ubijen na Kosovu i Metohiji nakon što je likvidirao Stamatovića i Dedovića, te i da mu je slike ubijenog Lainovića pokazivao Marko Miljković.

„Ljubomira su pretukli i ubili ga hicem u glavu. Mene je to iznenadilo, imao je velike zasluge u klanu, izvršio je dve drske likvidacije, bio je koristan“, govorio je Lalić detaljno opisujući pomenute fotografije.

Kako je tvrdio, vođa klana, Radoje Zvicer za pomenuta ubistva je izdvojio milion evra, koje je trebalo da Belivuk i Miljković podele za izvršiocima, odnosno sa Lainovićem i Brašnjovićem, što je iznosilo 250.000 evra po osobi.

Prema njegovim rečima, Belivuku se to nije svidelo, zbog čega je bio ljut na Zvicera, te je obrisao i Skaj aplikaciju koju je ovaj klan korisio za komunikaciju.

„Lainovićeva majka je narednih meseci dolazila na stadion, raspitivala se o njemu, novcu koji je ostao. Miljković je naložio da se svi držimo iste priče, da je svojeglav otišao da se nađe sa nekim svojim prijateljem Aresom, koji je bio u Španiji i da ga je tu škaljarski klan oteo i likvidirao“, ispričao je Lalić.

U toku unakrsnog ispitivanja, Lalić je još jednom govorio o ubistvu u Atini.

Belivuka je zanimalo kako je grupa došla do saznanja o mestu boravka budućih žrtava, te zašto su Lalićevi iskazi kontradiktorni.

Lalić je tom prilikom objasnio da je grupa preko službi saznala za njihovo mesto boravka, te da ih je Belivuk potom sam našao, što je i ispričao Laliću.

„Ja ih slučajno sam pronalazim uveče“, rekao je Belivuk nesmotreno, budući da Lalić, kako tvrdi, nije ni jednom pomenuo da se radi o večernjim satima, te da nije znao za taj podatak, pisao je ranije Danas.

Nakon ovog Belivukovog komentara, okrivljeni Marko Miljković vidno je promenio raspoloženje, a Belivuk je nastavio da postavlja pitanja za nijansu agresivnije.

Kako je „Danas“ ranije pisao, treći okrivljeni saradnik na suđenju grupi Veljka Belivuka, Nikola Spasojević na jednom od ročišta govorio je, osim o ubistvima koja su predmet optužnice, i o drugim likvidacijama, uključujući i one u Grčkoj.

Spasojević je istakao i da je trebalo da i sam učestvuje u likvidaciji u Atini.

On je opisao dolazak u samu Grčku, ali i da mu je rečeno zbog čega su došli i da treba da bude likvidiran istaknuti član škaljarskog klana.

„Rekli su mi da se zove Lisac, posle se ispostavilo da je u pitanju Igor Dedović. U narednim danima je dolazio Rosi i neki Holanđanin i vozili su me da opserviram po tržnom centru, ako ugledam Dedovića da javim Veljku preko kriptovanog telefona kako bi poslali ubice. Ubice su Lainović, Milinko Brašnjović, neki Matori i Leptir. Ta druga dva čoveka nisam znao ko su. Nisam ga opazio, ali Veljko je rekao da ćemo imati još jednu priliku i da imamo neku dojavu. Na dan ubistva Veljko je išao sa Rosijem, navodno, u tržni centar da opservira. Ja sam bio u stanu. Javio mi je da spakujem stvari i da ga sačekam“, dodao je okrivljeni saradnik.

Kako je objasnio, Veljku je javljeno preko kriptovanog telefona da je izvršeno ubistvo, ali se, tvrdi, nije znalo da su ubijeni Dedović i Stamatović, jer je na vestima rečeno da su u pitanju dva ruska državjlanina.

Ipak, posle oko 10 minuta stigla je potvrda, te su se sutradan zaputili ka Solunu.

Okrivljeni saradnik je istakao da je tek kasnije saznao da je Milinko Brašnjović prvi prišao Dedoviću i ubio ga, a potom je Stamatović krenuo na Brašnjovića, nakon čega je Lainović ubio Stamatovića.

Lainović je kasnije ubila Belivukova grupa, tvrdio je okrivljeni saradnik.

Spasojević je govorio i o drugoj likvidaciji u Grčkoj, odnosno dvostrukom ubistvu na Krfu i njegovoj logistici, kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić, ali u kojoj na kraju nije učestvovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari