Optužnica protiv tri osobe zbog ubistva u zatvoru Padinska skela februara ove godine 1foto: Stefana Savić

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu je podiglo ;optužnicu protiv tri osobe zbog sumnje da su od polovine januara do 4. februara 2024. u zatvoru „Padinska skela – stari deo“ kod Beograda zajednički izvršile krivično delo i bezobzirnim nasilničkim ponašanjem ubile zatvorenika S.B.Optužnicom koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, S S. (21), S. S. (21) i D. P. (23) se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo S.B. (75) u saizvršilaštvu, piše u saopštenju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor, navelo je VJT na svom sajtu.

„Postoji opravdana sumnja da su oni dok su su se nalazili na izdržavanju kazne zatvora zbog prekršaja, u sobi broj 14 u kojoj su boravili sa oštećenim i sa još dva lica, svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali S.B. pošto mu je nestalo novca kojim im je u zatvorskoj kantini kupovao hranu, kafu i cigarete“, piše u dokumentu.

Usled povreda, oštećeni nije mogao da hoda, ni da govori zbog čega je bio na lekarskim pregledima 1. i 3. februara 2024. a kada, kako se sumnja, iz straha nije prijavio zlostavljanje i nanošenje povreda koje trpi.

Potom se, 4. februara, usled povreda zdravsteno stanje S.B. znatno pogoršalo, pa je premešten u sobu broj 12, gde je, zbog gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i komplikacija umro iste večeri.

Svi osumnjičeni, kao i oštećeni su u tada izdržavali kazne zatvora zbog prekršaja, piše u saopštenju.

S.B. je bio u zatvoru jer nije mogao da plati novčanu kaznu za prekršaj od 30.000 dinara, te mu je novčana kazna zamenjena zatvorskom računajući 1.000 dinara za jedan dan zatvora.

Zbog njegove smrti je Posebno odeljenje VJT za suzbijanje korupcije 22. jula podnelo Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela zbog sumnje na „nesavestan rad u službi u vezi sa smrću S.B“.

Optuženi su lekarka V. S i pripadnici Službe za obezbeđenje – vođa smene S.K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika i trojica komandira D.K, S.P. i Z.K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari