Pripadnici JSO ne bi „protestovali“ da je tadašnji načelnik RDB Goran Petrović pristao da razgovara sa njima, rekao je u nastavku suđenja za pobunu ove rasformirane Jedinice za specijalne operacije, bivši zamenik komandanta JSO Zvezdan Jovanović.

– Do protesta ne bi došlo da je (Goran) Petrović želeo da objasni situaciju, zašto nam nije rečeno da se hapse haški optuženici, rekao je Jovanović, odgovarajući na pitanja drugih optuženih juče pred Specijalnim sudom. Jovanović je kazao da Petrović nije želeo da razgovara sa komandantom jedinice Duškom Maričićem, već je otišao u bioskop.

– Saznali smo da je išao u Sava centar da gleda premijeru nekog filma sa Goranom Svilanovićem i njihovim ženama, rekao je Jovanović, koji izdržava kaznu od 40 godina za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Kao i provooptuženi Milorad Ulemek Legija, i Jovanović nije želeo da pred sudom iznese odbranu, ali je pristao da odgovara na pitanja drugih optuženih.

Tako je odgovarajući optuženom Mići Petrakoviću ponovio da pokojnog vođu zemunskog kriminalnog klana Dušana Spasojevića nikada nije upoznao, te da su sa njim i bivšim vođom surčinskog klana Ljubišom Buhom „bili bliski ljudi iz okruženja premijera Đinđića“.

Jovanović smatra u tom kontekstu da Specijalno tužilaštvo ima „veliki fond dokaza i svedočenja“ o tim vezama na osnovu kojih bi moglo da pokrene i krivične prijave. On je dalje pomenuo imena Čedomira Jovanovića, Vladimira Bebe Popovića i Dragoljuba Markovića. Optužnica, inače, tereti bivše pripadnike JSO da su pobunu organizovali zajedno sa Spasojevićem. Suđenje se nastavlja danas.

Maričić odbio da iznese odbranu

Bivši komandant JSO Dušan Maričić u vreme pobune JSO nije juče želeo da iznese odbranu dok se na sudu „ne pojavi svedok“ koji mu je „izdao naređenje“. Umesto odbrane pročitana je njegova izjava data istražnom sudiji u zatvoru u Zabeli, a iz njenog konteksta može se zaključiti da je taj svedok najverovatnije Zoran Mijatović, tadašnji zamenik načelnika RDB, koji je navodno izdao naređenje da se uhapse navodni haški optuženici Predrag i Nenad Banović. Ovo hapšenje bilo je povod pobune JSO u novembru 2001, a sem osuđenih na višedecenijske kazne Ulemeka, Jovanovića i Maričića, optužena su još petorica bivših pripadnika JSO koji se brane sa slobode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari