Zahtevamo uklanjanje spomen-obeležja pripadnicima Žandarmerije u albanskom selu Lučane prema administrativnoj liniji sa Kosovom, jer smatramo da je to nova vojna baza srpskih snaga bezbednosti, rekao je Jonuz Musliju, lider Pokreta za demokratski progres (PDP), na protestnom skupu na Trgu Karadorđa Petrovića u Bujanovcu.

Na skupu kojem je prisustvovalo oko dve hiljade uglavnom mlađih Albanaca pročitani su zahtevi kojima se traži povraćaj uklonjenog spomen-obeležja pripadnicima OVPBM u Preševu, kao i da se prestane kako je navedeno sa „provokacijama i jezikom mržnje koje vlasti u Beogradu šalju Albancima na jugu Srbije“.

– Ovo je vreme ne za silu, već za posvećenost vlasti u Beogradu ekonomiji i poštovanju ljudskih prava – rekao je novinarima Musliju. Okupljenima se obratio i narodni poslanik Riza Haljimi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD), koji se takođe „založio za uklanjanje spomen-obeležja državnim snagama bezbednosti“. Okupljenim građanima obratili su se lideri albanskih političkih partija sa juga Srbije – predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi iz Demokratske partije (DP), i Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA).

Skup u Bujanovcu trajao je manje od jednog sata i kako je za Danas potvrdio načelnik Policijske uprave Vranje Slađan Velinović, protekao je bez problema, mada se u novinarskim krugovima moglo čuti da „skup nije legalno prijavljen“.

Deset zastava Albanije i jedna EU

Na protestnom skupu u Bujanovcu novinari su prebrojali među učesnicima deset zastava Albanije jednu zastavu EU, kao i transparent na kome je pisalo „Srbija mora da prestane sa provokacijama“.

MKG: Beograd da da ustupke Albancima

Brisel – Međunarodna krizna grupa smatra da Beograd treba da pruži dodatne ustupke Albancima na jugu Srbije da se dijalog Beograda i Prištine ne bi dodatno zakomplikovao. „U suprotnom slučaju, i iz Preševa i iz Prištine će se sve glasnije čuti zahtevi da Srbija da preševskim Albancima dodatna prava koja traži za kosovske Srbe“, navedeno je u analitičkom tekstu direktora Međunarodne krizne grupe za Balkan Marka Preleca. Autor konstatuje porast tenzija nakon rušenja spomenika poginulim pripadnicima takozvane OVPBM, u centru Preševa, kao i hronični problemi stanovnika ovog područja – jako prisustvo vojske i Žandarmerije, koje stvara „atmosferu straha“ i brojne teškoće sa kojima se stanovništvo suočava u komunikaciji sa rodbinom koja živi na Kosovu, ali i zaostalost u privrednom razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari