Tužilaštvo Haškog tribunala traži crnogorskog novinara kako bi se kao svjedok pojavio u finišu procesa protiv penzionisanog pukovnika JNA Veselina Šljivančanina, piše podgorička Republika. U tekstu se navodi da je interesovanje za svjedočenje novinara intenzivirano početkom novembra prošle godine, kada je okončano unakrsno ispitivanje Šljivančanina koji je negirao optužbe tužilaštva.

Tužilaštvo Haškog tribunala traži crnogorskog novinara kako bi se kao svjedok pojavio u finišu procesa protiv penzionisanog pukovnika JNA Veselina Šljivančanina, piše podgorička Republika. U tekstu se navodi da je interesovanje za svjedočenje novinara intenzivirano početkom novembra prošle godine, kada je okončano unakrsno ispitivanje Šljivančanina koji je negirao optužbe tužilaštva. Šljivančanin je optužen za strijeljanje hrvatskih zarobljenika kod Vukovara 1991. godine.

Presuda hrvatskom novinaru

Hag – U Haškom tribunalu u sredu biće izrečena presuda Domagoju Margetiću, hrvatskom novinaru optuženom za nepoštovanje suda zbog objavljivanja spiskova sa imenima svih zaštićenih svedoka. Margetić je na svom internet sajtu prošlog leta objavio spisak imena zaštićenih svedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću održanom 1997. godine.

Prošle godine u decembru odbrana Šljivančanina završila je iznošenje svojih dokaza, dok je tužilaštvo predočilo da će zahtijevati da mu se odobri izvođenje novih svjedoka koji će osporiti neke od dokaza koje je iznijela odbrana. Jedan od tih novih svjedoka, prema zamisli haškog tužilaštva, trebalo bi da bude upravo crnogorski novinar – čije ime, zbog zakonskih propisa, nije moguće objaviti.
Crnogorski novinar je zanimljiv Haškom sudu zato što je u nedjeljniku Monitor 27. novembra 1992. objavio intervju sa Šljivančaninom, pod naslovom „Zašto sam srušio Vukovar“. Intervju nikada nije demantovan, a Šljivančanin je tada bio načelnik štaba 1. gardijske motorizovane brigade sa Dedinja.
Šljivančanin je tokom suđenja u Hagu negirao i navode koje je crnogorski novinar objavio u tom intervjuu a koji su citirani na sudu. Šljivančanin je pred haškim sudijama tvrdio da je pristao na intervju zbog sugestije generala Dimitrija Baucala, tadašnjeg šefa Političke uprave Generalštaba Vojske Jugoslavije.
Tokom novembra prošle godine haški istražitelji su kontaktirali crnogorskog novinara pokušavajući da ga nagovore da svjedoči o spornom intervjuu pred Tribunalom, što je on odbio. Marks Mur, glavni tužilac u slučaju takozvane vukovarske trojke je u decembru prošle godine ponudio novinaru da svjedoči kao zaštićeni svjedok, a potom i mogućnost da trajno emigrira i nastani se u trećoj zemlji, uz obezbijeđenu egzistenciju. Novinar je odbio da svjedoči, pozivajući se, između ostalog, na univerzalne novinarske kodekse, nakon čega je Hag alarmirao crnogorsku vlast apelom da učini sve kako bi se novinar ipak pojavio u procesu protiv Šljivančanina.
Početkom januara u Viši sud u Podgorici stigao je zvaničan nalog iz Haga da se crnogorskom novinaru uruči poziv za svjedočenje. Nalog sadrži neke od biografskih podataka traženog novinara, moguću lokaciju i njegov broj mobilnog telefona. Sudske vlasti su, u međuvremenu, naložile Upravi policije da locira, pronađe i uruči poziv crnogorskom novinaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari