Orao belorepan, pčelarice i laste bregunice krase Titelski breg, a pogled sa njega oduzima dah 1Dukatar

Na 40 kilometara od Novog Sada, malo više od 50 od Beograda i na samo 30 kilometara od Zrenjanina, smestio se Titel. Takoreći u srcu Vojvodine. Gradić na Tisi, opštinsko mesto u čijem su sastavu Lok, Vilovo, Gardinovci, Mošorin i Šajkaš.

Povoda da se piše o Titelu uvek ima, ali za ovaj tekst povod je pismo koje je redakciji lista “Danas” uputila jedna čitateljka.

U njemu piše:

„U svakom mestu postoji bar neki problem o kojem se priča, ali ja bih svoje mesto predstavila u lepšem svetlu. Titel ima dosta stvari o kojima se može pisati. Imamo naš Titelski breg (Kalvariju), koja ima svoju zanimljivu priču. Titelski breg je, takođe, poznat po jednoj crkvici i po porodici Šmitmajer (o tome je kratak film na Jutjubu). Takođe, imamo i dolmu, plažu, Tisu, imamo restoran “Malu Čardu” koja je pokraj naše reke Tise“, napisala je čitateljka iz Titela.

Dovoljan povod da o Titelu saznaju više i oni koji u njemu nikada nisu bili.

Titel je jedno od najstarijih naselja u Bačkoj, nekada centar Šajkaške, a danas administrativni centar opštine. A šta to ne smete propustiti ako vas put nanese u Titel, najviše znaju zaposleni u Ustanovi za zaštitu prirode  “Titelski breg”.

„Ono što krasi opštinu jeste svakako Titelski breg. Baš vam on poželi dobrodošlicu na teritoriju opštine Titel. Titel je jedno malo naseljeno mesto, karakteristično po odličnom geografskom položaju. Leži na tri reke, dva ušća, ispod brega nalazi se ušće Tise u Dunav, ne tako daleko je i ušće Begeja u Tisu, i veliki lesni plato“, kažu u Ustanovi.

Titelski breg nastao je pre više od oko 600.000 godina i predstavlja usamljenu lesnu uzvišicu na području jugoistočne Bačke.

Elipsastog je oblika što je posledica erozivnog dejstva Dunava i Tise, a nastao je navejavanjem lesa. Okružuju ga naselja Titel, Lok, Vilovo, Mošorin i Gardinovci. Mnogi naučnici se spore oko toga da li je breg nastao samostalno i oduvek bio ostrvo samo za sebe ili je nekada davno bio deo Zemunsko-Slankamenskog platoa.

„Titelski breg naziva se još i “Svedok brdo” jer „svedoči“ o mnogim paleoklimatskim promenama koje su se dešavale 600.000 godina unazad. Kada bi presekli breg kao parče torte na njegovim odsecima jasno bismo videli različite boje nanosa koje svedoče o smenama glacijalnih i interglacijalnih (ledenih i međuledenih) perioda“, nastavljaju svoju priču u Ustanovi “Titelski breg”.

Na bregu su pronađeni mnogi arheološki lokaliteti koji svedoče o strateškom značaju Titelskog brega. To su Kalvarija, Pod Gracom, Bostanište, Stubarlija, Kraljev surduk i Feudvar.

Ovo su ostaci naselja od kojih neki datiraju od 1700. godine pre nove ere do kasnog srednjeg veka.

„Pre deset godina, Titelski breg je stavljen pod zaštitu kao specijalni rezervat prirode. Zbog raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta uvršten je u IPA i IBA područje od međunarodnog značaja. Na bregu ima preko 140 vrsta ptica od kojih su nama najinteresantnije pčelarice i laste bregunice jer one svoja gnezda prave na obroncima brega. U podnožju brega uz Tisu gnezdi se orao belorepan. Najpoznatiji sisar je tekunica koju možemo videti na Ločkim pašnjacima. Takođe, na obodu brega postoji  preko 630 vrsta tipično stepskih biljaka. Neke od zaštićenih biljaka su Iris ljubičasti, Gorocvet, Bademić, Valdštajnov luk i Babaluška“, kažu u Ustanovi.

 Titelski breg sigurno je najveća turistička atrakcija, ali na posetioce izuzetan utisak ostavlja i pogled baš sa brega na ušće Begeja u Tisu.

Titelska plaža jedna je od najlepših na Tisi, koja leti okuplja ne samo Titeljane nego i kupače iz drugih mesta.

Pogotovo što se uz kupanje, sunčanje i odmaranje u hladu može lepo jesti, jer restoran “Mala čarda” priprema božanstvena jela od sveže ribe, a na meniju ima samo ono što tog dana ribari upecaju.

U Titelu postoji i spomen galerija poznatog slikara Stojana Trumića, a mnogi ne znaju da još postoji kuća u kojoj je rođena Mileva Marić Ajnštajn.

Uzvišenja u Vojvodini nisu tako česta, pa su zato ovo, Titelski breg, kao i posebnu ružu vetrova iskoristili paraglajderi, koji su česti posetioci, a vrlo često i takmičari.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.

Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari