Mađarski premijer Viktor Orban je policajcima koji treba da budu raspoređeni na granici sa Srbijom juče poručio da moraju „braniti Mađarsku i Evropu“ i „štititi naš način života“, prenosi FoNet.

Orban je na svečanosti u centru Budimpešte pred 800 policajaca rekao da će im novi zakoni omogućiti da hapse osobe koje prelaze preko nove ograde na granici, kao i da protiv njih podnose krivične prijave, čiji rezultat može biti zatvorska kazna ili deportacija. Nadam se da će nove mere odvratiti strance od ulaska u Mađarsku, izjavio je Orban.



 

On je rekao da je Mađarska zemlja sa hiljadugodišnjom hrišćanskom kulturom, javlja Asošiejtid pres. „Mi Mađari ne želimo da svetsko kretanje naroda promeni Mađarsku“, izjavio je Orban.

ađarska policija je juče saopštila da je u nedelju privela 5.809 izbeglica, čime je nadmašen subotnji „rekord“ od 4.330 zaustavljenih ljudi. Do juče ujutro je privedeno još 3.280 osoba zbog ilegalnog prelaska granice. U Mađarsku je ove godine ušlo gotovo 195.000 izbeglica, navodi AP.

Potpredsednik nemačke vlade Zigmar Gabrijel je juče ocenio da odluka Berlina o ponovnom uvođenju graničnih kontrola prema Austriji ne predstavlja zatvaranje granica, niti ukidanje osnovnog prava na azil. Radi se o jasnom signalu evropskim partnerima da Nemačka, iako je spremna da pruži nesrazmerno veliku pomoć, ne može primiti sve izbeglice, naveo je Gabrijel u pismu svojoj Socijaldemokratskoj partiji.

Nadamo se da ćemo graničnu kontrolu imati samo nakratko i da će naši partneri jasno dati do znanja da su spremni da podele evropsku odgovornost, poručio je Gabrijel. Prema njegovim rečima, Berlin očekuje da će u Nemačku ove godine ući milion izbeglica, javlja AP. Nemački zvaničnici ranije su saopštili da očekuju 800.000 izbeglica do kraja godine.

„Izbeglice će nastaviti da dolaze u Nemačku. Nadamo se da se to može odvijati sa više reda i u sveevropskom pristupu u kojem svaka država solidarno obavlja svoju dužnost“, objasnio je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert. Železnički saobraćaj između Austrije i Nemačke koji je u nedelju bio privremeno prekinut juče je obnovljen, saopštile su nemačke železnice.

Evropska unija od svojih zemalja članica očekuje da vojnim brodovima i avionima pomognu međunarodne operacije na Sredozemnom moru koje treba da se suprotstave krijumčarenju ljudi. Ako taj program bude odobren, brodovi EU bi mogli pleniti i preusmeravati plovila koja u međunarodnim vodama ne nose nacionalne zastave. Još, međutim, nije jasno hoće li EU protiv krijumčara koristiti oružje. Program treba da bude odobren kroz nekoliko nedelja.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU juče su razgovarali o „raspodeli“ 160.000 tražilaca azila među 28 članica. Premijerka Poljske Eva Kopač, koja se sa ostalim liderima Višegradske četvorke – Slovačke, Češke i Mađarske – protivi sistemu kvota, izjavila je da spoljne granice EU treba da budu strogo kontrolisane usled priliva imigranata.

Poljska će, rekla je juče Eva Kopač, obnoviti granične kontrole ako ustanovi „spoljne pretnje“. Prema predloženim kvotama, Poljska bi trebalo da prihvati 12.000 ljudi. Međutim, Poljska saopštava da može da prihvati 2.000 izbeglica. „Prihvatićemo onaj broj izbeglica koji sebi možemo da dozvolimo, ni manje ni više“, rekla je Eva Kopač.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner rekla je da će Beč slediti Berlin kada je reč o uvođenju graničnih kontrola radi „upravljanja tokom“ ljudi koji dolaze iz Mađarske. Kontrole će, prema njenim rečima, biti uvedene što je pre moguće.

Slovačka je na svoje granične prelaze razmestila 220 dodatnih pripadnika policije u, kako je saopšteno, koordinaciji sa policijskim snagama u Austriji, Mađarskoj i Češkoj. Češka je u nedelju pojačala svoje policijske snage na granici sa Austrijom, ali još nije uvela granične kontrole.

 



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari