Kada se Hladni rat završio, Mađarska je sebi rezervisala posebno mesto u priči o revolucijama 1989. Bila je prva država iz sovjetske orbite koja je napustila komunizam i prigrlila liberalnu demokratiju.

Danas Mađarska ponovo postavlja trend, postajući prva evropska zemlja koja kritikuje liberalnu demokratiju i od nje se udaljava, piše Vašington post.

Mađarska, prema američkom listu, usvaja novi sistem i niz vrednosti za koje je najbolji primer Rusija Vladimira Putina. „Neliberalna demokratija“ je novi politički model koji Mađarska želi da izgradi, rekao je nedavno premijer Viktor Orban. „Najpopularnija tema za razmišljanje danas jeste kako sistemi koji nisu zapadni, liberalni, koji nisu liberalne demokratije, pa čak ni demokratije, ipak jednu državu mogu učiniti uspešnom“, rekao je Orban, koji smatra, podseća Vašington post, da se svet iz osnova promenio 2008. kada je nastupio „finansijski krah Zapada“.

Od tada, obrazložio je mađarski premijer, američka moć opada, a liberalne vrednosti danas otelovljuju „korupciju, seks i nasilje“. Ljudi u Zapadnoj Evropi parazitiraju na sistemima socijalne zaštite, smatra Orban, a neliberalni modeli za budućnost su Rusija, Turska, Kina, Singapur i Indija.

Orbanova politika u poslednjih nekoliko godina pokazuje da je model koji on sledi Putinova Rusija („putinizam“), ocenjuje Vašington post.

Ključni elementi „putinizma“, prema američkom listu, jesu nacionalizam, vera, društveni konzervativizam, državni kapitalizam i dominacija vlade nad medijima, a sve to primenjuje i Viktor Orban „urušavajući nezavisnost sudstva, ograničavajući prava čoveka, nacionalistički veličajući mađarsku naciju i ućutkivajući medije na sofisticiran način.

„Sibirska petro-država“

Napominjući da Rusiju Vladimira Putina i drugi vide kao uzor, na primer turski premijer Redžep Tajip Erdogan, Vašington post navodi dve moguće perspektive „putinizma“. Takav koncept vladanja bi uspeo ako bi Rusija zadržala Ukrajinu u svojoj „orbiti“. Međutim, ako se Ukrajina okrene Zapadu, Rusija će postati međunarodno izolovana „sibirska petro-država“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari