Akcioni tim za lociranje, hapšenje i transfer haških begunaca odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge na zaštiti i unapređenju pravne države. Kako se navodi u saopštenju, za pet godina postojanja, članovi Akcionog tima su zasedali više od 600 sati, razmotrili 900 dokumenata sa preko 5.000 strana, a sa nalogom istražnog sudije, učestvovali u pretresu oko 397 objekata i preduzeli mere nadzora telefonskih i drugih komunikacija prema 630 lica. Reagovano je na oko 60 dojava građana, finansijski kontrolisano oko 50 preduzeća, i provereno 24 državne i privatne zdravstvene ustanove. Održano je šest sastanka sa Karlom del Ponte dok je bila glavna tužiteljka Haškog tribunala i 12 sa njenim naslednikom na toj funkciji Seržom Bramercom.


Akcioni tim za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom osnovan je u julu 2006. godine, a njegov koordinator bio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić bio je drugi koordinator, ali je 2009. podneo ostavku na tu dužnost. Tim je formiran u vreme kada je Srbija pokušavala da dokaže da nema opstrukcije u saradnji sa Hagom, kako bi se nastavili tadašnji pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Članovi tima su šefovi bezbednosnih službi – Bezbednosno informativne agencije i Vojnebezbednosne agencije, direktor policije, ministri odbrane i unutrašnjih poslova.

Kao što je poznato, haški begunci koji su se godinama skrivali Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić uhapšeni su u poslednje tri i po godine. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari