Muhameda Đerleka, Dejana Todorovića, Omera Bećovića, Jusufa Brulića, Mesuda Hasanovića i Esmera Ljajića prekjuče je saslušala Brankica Glođović, novopazarski sudija za prekršaje. Njih je policija privela sudiji za prekršaje jer su označeni kao organizatori protesta zaposlenih u novopazarskom preduzeću Vojin Popović.

Muhameda Đerleka, Dejana Todorovića, Omera Bećovića, Jusufa Brulića, Mesuda Hasanovića i Esmera Ljajića prekjuče je saslušala Brankica Glođović, novopazarski sudija za prekršaje. Njih je policija privela sudiji za prekršaje jer su označeni kao organizatori protesta zaposlenih u novopazarskom preduzeću Vojin Popović. Smatra se da je protest nelegalan, jer po zakonu mora da se najavi osam dana ranije.
Pedesetak radnika ovog preduzeća u sredu se okupilo ispred opštinske zgrade zahtevajući prijem kod predsednika opštine Sulejmana Ugljanina. Nezadovoljni što je prijem izostao, radnici su blokirali ulicu u centru grada i tu proveli četiri sata.
Blokada ulice u centru Novog Pazara nastavljena je, a prekjuče je trajala nekoliko sati. Nešto pre 15 sati sedmočlana delegacija ušla je u kabinet predsednika opštine Ugljanina. Radnici ovog preduzeća dosta dugo zahtevaju razgovor sa prvim čovekom novopazarske opštine i početak protesta pre dva dana, kako ističu radnici, bio je jedini način da se skrene pažnja na probleme i natera predsednik opštine da ih primi. Zahtevaju da Ugljanin posreduje kod Vlade Srbije za rešavanje statusa preduzeća koje je više od godinu i po dana u stečaju. Traži se reorganizacija preduzeća i njihov zahtev upućen Trgovinskom sudu skoro tri meseca je u ovdašnjim opštinskim službama.
Preduzeće Vojin Popović je 2005. godine imalo dve neuspele aukcijske prodaje. Nakon toga, na osnovu zahteva poverilaca nad sektorom Domaća radinost proglašen je stečaj, a potom i Trgovinski sud u Kraljevu donosi odluku o stečaju celog preduzeća. Radnici su dugo protestovali ispred kapija preduzeća, u koje im nije bilo dozvoljeno da uđu. Zaposleni zahtevaju da se obeštete za sve vreme koje ne rade i da se kazne krivci za propast firme. Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić juče je potvrdio da su protiv dvojice rukovodilaca podignute optužnice zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari