Muhameda Đerleka, Dejana Todorovića, Omera Bećovića, Jusufa Brulića, Mesuda Hasanovića i Esmera Ljajića prekjuče je saslušala Brankica Glođović, novopazarski sudija za prekršaje. Njih je policija privela sudiji za prekršaje jer su označeni kao organizatori protesta zaposlenih u novopazarskom preduzeću Vojin Popović.

Muhameda Đerleka, Dejana Todorovića, Omera Bećovića, Jusufa Brulića, Mesuda Hasanovića i Esmera Ljajića prekjuče je saslušala Brankica Glođović, novopazarski sudija za prekršaje. Njih je policija privela sudiji za prekršaje jer su označeni kao organizatori protesta zaposlenih u novopazarskom preduzeću Vojin Popović. Smatra se da je protest nelegalan, jer po slovu zakona mora da se najavi osam dana ranije.
Pedesetak radnika ovog preduzeća u sredu se okupilo ispred opštinske zgrade zahtevajući prijem kod predsednika opštine Sulejmana Ugljanina. Nezadovoljni što je prijem izostao, radnici su blokirali ulicu u centru grada i tu proveli četiri sata.
Blokada ulice u centru Novog Pazara nastavljena je, a prekjuče je trajala nekoliko sati. Nešto pre 15 sati sedmočlana delegacija ušla je u kabinet predsednika opštine Ugljanina. Radnici ovog preduzeća dugo zahtevaju razgovor s prvim čovekom novopazarske opštine i početak protesta pre dva dana, kako ističu radnici, bio je jedini način da se skrene pažnja na probleme i predsednik opštine natera da ih primi. Zahtevaju da Ugljanin posreduje kod Vlade Srbije za rešavanje statusa preduzeća koje je više od godinu i po dana u stečaju. Traži se reorganizacija preduzeća i njihov zahtev upućen Trgovinskom sudu skoro tri meseca je u ovdašnjim opštinskim službama.
Preduzeće Vojin Popović je 2005. godine, u razmaku od nepunih mesec dana, imalo je dve neuspele aukcijske prodaje. Posle toga, na osnovu zahteva poverilaca nad sektorom Domaća radinost proglašen je stečaj. Naprasno proglašavanje stečaja nad jednim od pet sektora holdinga izazvalo je nezadovoljstvo 270 zaposlenih. Usledila je nova odluka Trgovinskog suda u Kraljevu i nad celim preduzećem proglašen je stečaj, a za stečajnu upravnicu imenovana je Vesna Vesić iz Kruševca koja je minulog leta zbog sumnje da je zloupotrebila položaj tridesetak dana provela u pritvoru u ovdašnjem zatvoru. Radnici su se dugo okupljali ispred kapija preduzeća, jer im nije bilo dozvoljeno da uđu unutra. Pre dvadesetak dana njih pedesetak je uspelo da uđe u krug preduzeća, ali ne i u upravnu zgradu. Prema njihovim rečima isprečilo se obezbeđenje koje je angažovala Agencija za privatizaciju. Holding preduzeće Vojin Popović imalo je pet sektora: Domaća radinost, Ribnjak, Klanica, Trgovina i Poljoprivreda.
Radnici zahtevaju da se obeštete za sve vreme koje ne rade i da se krivci za propast firme kazne. Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić juče je potvrdio da su protiv dvojice rukovodilaca podignute optužnice zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari