"Dobro znaju na koje adrese treba da se obrate": Organizatori protesta protiv iskopavanja litijuma ne odustaju od zahteva 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Organizatori ekoloških protesta zbog mogućeg iskopavanja litijuma u Srbiji saopštili su večeras da ne odustaju od zahteva i najavili da će nastaviti da vrše pritisak na vlast na sve raspoložive načine, a posebnu pažnju će usmeriti na lokalnu vlast u Loznici, jer je za nastavak projekta „Jadar“ neophodno usvajanje novog Prostornog plana tog grada.

Navodeći da su se okolnosti značajno promenile u njihovu korist od 28. juna i da su bRojni protesti pokazali da je narod svestan opasnosti koja preti i da odbija rudnike u svom okruženju, organizatori ekoloških protesta saopštili su sa sastanka na Tekerišu da je „loptica sada u dvorištu vlasti“.

„Izvukli smo perjanice vlasti da se rastrče po Srbiji na 40 stepeni. Pažljivo ćemo pratiti njihove korake i adekvatno reagovati. Imamo jedan zahtev od kog ne odustajemo“, naveo je u saopštenju Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Da bi se projekat „Jadar“ nastavio, kako su ukazali, neophodno je da lokalna skupština usvoji Prostorni plan grada u koji bi bio implementiran Prostorni plan područja posebne namene (PPPPN) za projekat „Jadar“.

„Naša pažnja je usmerena ka tome, a u međuvremenu ćemo vršiti pritiske na vlast na sve raspoložive načine poput protesta koje ćemo podržati i na njima uzeti učešće ukoliko su fokusirani na realne probleme građana“, navedeno je u saopštenju.

Ekološke organizacije postavljaju pozivaju ujedno predstavnike vlasti da odgovore zašto vrše agresivnu promociju projekta ako i sami kažu da je on i za njih nepoznanica.

„Zašto se vrši represija prema građanima koji su izašli na ulice kad dobro znaju na koje adrese treba da se obrate kada je organizacija protesta i eventualnim blokada u pitanju?“, upitao je SEOS.

Ekološke organizacije istakle su i da su u protekle četiri godine dokazale, a i dalje dokazuju, da su u ovoj borbi istrajne i odlučne i da neće srljati ni u kakve iznuđene i nepromišljene korake.

„Naša borba se odvija na svim nivoima – na ulici, kroz medije, kroz institucije… Ona je zasnovana na naučno utemeljenim činjenicama i našoj odluci da ostanemo na svojim ognjištima“, poručio je SEOS.

Kao najveći uspeh, ekološke organizacije navele su širenje te borbe, buđenje i umrežavanje pojedinaca i organizacija u skoro svim gradovima Srbije, kao i protesti i akcije koje će tek uslediti i koji se ne mogu ugušiti.

„U Srbiji skoro i da nema čoveka koji nije čuo za problematiku oko kopanja litijuma a slike i poruke sa protesta su obišle ceo svet i uzburkale strasti i pokrenule talas podrške našoj borbi. Oglašavaju se vladini službenici iz najrazvijenijih zemalja sveta i šalju poruke svojim građanima da se kod njih neće kopati litijum a da Srbija mora to da radi zbog njihovih interesa“, naveo je SEOS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari