Vlada Srbije odlučila je juče da usvoji zahteve studenata koji protestuju, potvrđeno je medijima u Vladi Srbije, ali mada su se nakon te odluke, studenti koji su demonstrirali ulicama Beograda i potom ispred Vlade Srbije razišli, deo njih najavljuje nastavak protesta za ponedeljak.

Predstavnik Fakulteta političkih nauka(FPN) Branko Vučinić izjavio je sinoć novinarima da su na jučerašnjoj telefonskoj sednici Vlade Srbije prihvaćeni zahtevi studenata, sem zahteva za zbirni upis i da više ne postoje razlozi za protest. On je zaključio da su zahtevi studenata fakulteta političkih, organizacionih nauka, geografije i bezbednosti što se tiče plaćanja školarine ispunjeni. Međutim, student prodekan Hemijskog fakulteta Aleksandar Karajić izjavio je da su studenti izigrani i da insistiraju na sastanku sa predstavnicima Vlade.

Vladimir Smuđa, student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta kazao je sinoć za Danas da nije poznato ko je sve od predstavnika studenata bio na pregovorima u Vladi, i dodao da je odlukom Vlade zadovoljan samo deo politikologa sa FPN. Prema njegovim rečima, na sinoćnjem sastanku, dogovoren je nastavak protesta za ponedeljak, a o njegovom konkretnom vidu, organizatori će odlučiti u nedelju. Studenti su izuzetno razočarani postupkom Vlade, koja je još dok je trajala protestna šetnja na razgovore pozvala samo jedno predstavnika studenata, umesto čitav šestočlani tim, kazao je Smuđa, preneli su elektronski mediji. „Za razliku od stranačkih studentskih funkcionera, mi na takve nekorektne poteze ne pristajemo“, dodao je on.

Studenti sa fakulteta likovnih, primenjenih i muzičkih umetnosti, kao i sa Filozofskog fakulteta takođe su optužili su predstavnike FPN da su „na svoju ruku“ prihvatili odluku Vlade Srbije.

Student prorektor Univerziteta umetnosti Miloš Miletić je izjavio Tanjugu da su nezadovoljni i zbog toga što su zaključci vlade uručeni predsedniku Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Jovanu Ličini, koji je jedini pozvan u Vladu.

„Šestočlana studentska ekipa pregovarača pripremala se, nakon popodnevne višečasovne šetnje za pregovore sa Vladom, ali na naše iznenađenje sastanka, zakazanog za 17 sati, nije bilo“, rekao je Miletić.

On je istakao da, samim tim, zaključke Vlade studenti ne smatraju relevantnim, navodeći da se ni u jednoj Vladinoj odluci ne kaže jasno kada će zahtevi i na koji način biti rešeni.

Veći deo studenata je juče popodne krenuo u protestnu šetnju i na kratko su blokirali Brankov most u pravcu ka Novom Beogradu, a nešto pre 16 sati i Gazelu, u pravcu ka gradu. Blokade mostova trajale su po petnaestak minuta, dok je oko hiljadu studenata prepešačilo mostove. Studenti su se potom pridružili svojim kolegama koji su bili ispred Vlade Srbije. Od Sava centra, studenti su prošli Bulevarom Arsenija Čarnojevića do mosta „Gazela“, a zatim Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade.

Zašto nema zbirnog upisa

Od šest studentskih zahteva neispunjen je ostao jedan – zahtev za zbirnim upisom u narednu godinu. „Po zakonu da bi se upisala školska godina bilo je potrebno da se položi onoliko predmeta koliko zbirno daje 48 bodova. Prošle godine smo promenili zakon uz saglasnost i rektora i studenata. Tada je bilo rečeno da je 48 bodova prava mera. Podatak iz rektorata, da više od polovine prati taj trend, govori da smo na pravom putu da implementiramo Bolonju u naš obrazovni sistem. Ako bi pristali da prekšimo zakon, da upisujemo studente koji nisu položili dovoljna broj predmeta, to bi bio veliki korak unazad“, rekao je ministar prosvete“, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari