Nekadašnji bošnjački ratni komandant Naser Orić imao je privatne i poslovne kontakte u Srbiji i zato je često boravio na njenoj teritoriji dok nije saznao preko svojih izvora da je protiv njega pokrenuta istraga, kažu za Danas izvori u bezbednosnim krugovima povodom izjave zamenika tužioca Bruna Vekarića o njegovom neuspelom hapšenju.

Pojedini sagovornici Danasa smatraju da je Orić bio uključen u privatne poslove obezbeđenja, s obzirom da je pre rata u BiH devedesetih radio kao specijalac u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

On je prošle godine u intervjuu beogradskom tabloidu Kurir demantovao da je bio lični telohranitelj nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića. Potvrdio je međutim da je bio u ekipi policajaca koja je suzbijala albanske demonstracije na Kosovu. Takođe je učestvovao u čuvanju Miloševića na skupu na Gazimestanu 1988, kao i u hapšenju vođe SPO Vuka Draškovića 9. marta 1991. Orić je dozvolio i da bude objavljena njegova crno-bela fotografija u uniformi srpskog milicionera.

Naser Orić je dospeo u javni fokus kada je pre nekoliko dana objavljeno da Srbija za njim raspisuje Interpolovu poternicu zbog istrage ratnih zločina u Podrinju 1992. Orić je ustvrdio da se takve istrage potežu uvek kada Miloradu Dodiku, predsedniku RS, „pada rejting“ ili kada je svetska tema nekadašnji komandant VRS Ratko Mladić. Naime, tog dana kada je objavljena vest o srpskoj poternici, odigralo se suočenje Mladića i nekadašnjeg predsednika RS Radomira Karadžića u haškoj sudnici.

Međutim, zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Vekarić juče je za RTS objasnio da je pravno neizvodljivo da Orić bude isporučen Srbiji, zato što „jedna zemlja drugoj ne isporučuju osumnjičene za ratne zločine“, već da je bilo planirano da se on uhapsi tokom jedne od svojih poseta Srbiji.

„Orić je imao komunikaciju i poslovnu i privatnu u Srbiji, i on je na taj način trebalo bude dostupan našim pravosudnim organima. I to je bilo u nekoj pretfazi, pre raspisivanja crvene poternice za njim i to je izašlo u javnost, što je izazvalo veliku štetu predmetu“, rekao je Vekarić.

Prema njegovim rečima, Orić je u Srbiji komunicirao sa ljudima koji su bili predmet interesovanja u potrazi za Ratkom Mladićem.

„Ne mogu da analiziram gde je procurilo, ali delimično znamo štetu predmeta. Napravljena je međunarodna turbulencija, imate predsednika koji prima Nasera Orića u svom kabinetu“, ističe Vekarić.

On ističe da postoji zvaničan odgovor direkcije koja se bavi poternicama da on ne može biti izručen Srbiji, kao i da sada ostaje mogućnost, na osnovu Protokola o saradnji sa BiH, da se sa tamošnjim kolegama nastave razgovori o ovom slučaju.

Ono što se zvanično može reći jeste da je moguće razgovarati o ustupanju dokaza bosanskoj strani, ali je protokol zasnovan na dobrovoljnosti i pitanje je hoće li BiH upotrebiti te dokaze, istakao je Vekarić.

Međutim, banjalučki mediji i juče prenose da su predmeti Nasera Orića i Hakije Meholjića otvoreni i centrala Interpola u Lionu trebalo bi da u sledećim danima odluči da li će u ovom slučaju biti raspisana crvena poternica. Difuzne poternice je, po nalogu Ministarstva pravde Srbije, raspisalo Odeljenje za poslove Interpola u Beogradu i one su putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmenu informacija dostavljene svim zemljama članicama Interpola, među njima i BiH. Meholjić, ratni načelni policijske stanice u Srebrenici, je srpskoj štampi izjavio da nema potrebe za izručenjem pošto živi u Republici Srpskoj.

Dokazi za Zalazje

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, prema nezvaničnim saznanjima, raspolaže dokazima da su u Podrinju počinjeni monstruozni zločini, među kojima su događaji u Zalazju jula 1992. koji se Oriću i ostaloj četvorici osumnjičenih stavljaju na teret, a koji nisu bili predmet optužnice Haškog tribunala.

Reagovanje Dodika

Predsednik RS Milorad Dodik zamerio je političkim liderima BiH, koji su ovih dana povodom „slučaja Naser Orić“, koristili državne institucije za promociju zločina protiv Srba i najavio da će Srpska imati adekvatan odgovor za novonastalu situaciju. Dodik je, naime, rekao da Srbi u zajedničkim institucijama BiH neće nedolaskom blokirati njihov rad jer bi to štetilo nekim projektima Republike Srpske, kao što je gasovod „Južni tok“.

Izetbegović: Oslobodio ga Tribunal

Bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović ističe da Naser Orić ne može dva puta da odgovara za iste optužbe i ističe da je Haški tribunal sproveo maksimalno temeljnu istragu i izrekao mu oslobađajuću presudu. Naseru Oriću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari