U okviru Novembarskih dana koji traju u Sremskoj Mitrovici, za 9. novembar od 11 do 15 časova bila je najavljena mogućnost da će građani Srema u sklopu specijalne jednodnevne izložbe „Avarski pojas među građanima Srema“, imati priliku da vide ovaj jedinstven eksponat neprocenjive vrednosti.

U okviru Novembarskih dana koji traju u Sremskoj Mitrovici, za 9. novembar od 11 do 15 časova bila je najavljena mogućnost da će građani Srema u sklopu specijalne jednodnevne izložbe „Avarski pojas među građanima Srema“, imati priliku da vide ovaj jedinstven eksponat neprocenjive vrednosti. Međutim, u Muzeju Srema kažu da do izlaganja ipak neće doći, jer se eksponati ovakve vrednosti nikada ne izlažu kao originali.
– Stiglo nam je mišljenje ministra kulture, što je potpuno u redu, a građani će imati priliku u zakazanom terminu preko video-bima da upoznaju ovaj eksponat. Izrada dve replike čuvenog avarskog pojasa je u toku, ali je to posao koji zahteva vreme, tako da verujem da će replike biti gotove tek naredne godine, kada će i moći da nekom prilikom budu izložene. Bilo bi od nas krajnje neozbiljno da sada, kada je konačno posle nekoliko godina „gostovanja“ u Narodnom muzeju u Beogradu, pojas vraćen nama, da se mi ponašamo nepromišljeno i učinimo ono što se inače ne radi, navodi direktor Muzeja Srema Nikola Stokanović i dodaje da je Muzej pokazao da su sposobni da čuvaju dragocenosti od neprocenjive vrednosti, a upravo se zbog toga u Muzeju radi na pojačanim merama bezbednosti, od uvođenja video-nadzora do sistema za protivpožarnu dojavu.
Inače, Avarski pojas se nedavno „vratio kući“ i uz specijalne bezbednosne mere je dopremljen u Mitrovicu, gde je, pretpostavlja se, pohranjen u trezor jedne od ovdašnjih banaka. Reč je o eksponatu nađenom devedesetih godina u ataru sela Divoš, zlatnoj pojasnoj garnituri teškoj preko kilogarama, koja je optočena dragim kamenjem, za koju se pretpostavlja da je pripadala ondašnjem avarskom kaganu Bajanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari