Beograd – Sve što je sadašnja generacija omladinske reprezentacije Srbije radila i postigla od svog prvog okupljanja prevazilazilo je očekivanja Saveza i posebno nacije, koja mazohistički očekuje velike rezultate od seniorskog tima, pa im niko ne bi rekao ni reč prekora da izgube današnje polufinale Svetskog prvenstva sa Malijem. Ali talentovani selektor Veljko Paunović i njegovi „orlićI“ ne bi bi

Beograd – Sve što je sadašnja generacija omladinske reprezentacije Srbije radila i postigla od svog prvog okupljanja prevazilazilo je očekivanja Saveza i posebno nacije, koja mazohistički očekuje velike rezultate od seniorskog tima, pa im niko ne bi rekao ni reč prekora da izgube današnje polufinale Svetskog prvenstva sa Malijem. Ali talentovani selektor Veljko Paunović i njegovi „orlićI“ ne bi bili to što jesu, toliko hvaljeni i voljeni, da se nisu nameračili da na Novom Zelandu nastave tamo gde su 1987. godine stali najbolji dvadesetogodišnjaci tadašnje Jugoslavije, osvajanjem planetarne titule u Čileu.

Čim je prošla euforija posle pobede nad Amerikancima, proporcionalna veličini uspeha i trnovitosti pređenog puta do Top 4 na Mundijalitu, u taboru jedine evropske selekcije u završnici SP prionuli su na posao, do najsitnijih finesa pripremajući taktiku za duel sa ekipom koju su već ispreskakali u takmičenju po grupama ovog šampionata.

– Gledamo napred, gledamo dalje, gledamo u ono što je ispred, u ono što želimo i što možemo da uradimo. Jednostavno, nemamo vremena da se bavimo bilo čime drugim osim onim što nas očekuje protiv Malija. Euforije ne sme da bude, u stvari sada moramo još više da se „zategnemo“, još više da zbijemo redove i koncentrišemo se, jer imamo ispred sebe priliku koja se pruža možda jednom u životu – jasno je našem selektoru koliko je važno da mu puleni ostanu staloženi, postupni, oprezni, borbeni, disciplinovani, skromni, jednostavni, motivisani i timski jaki kao što su bili sve vreme.

Paunović je od početka svog selektorovanja imao visoke ambicije i nije se libio da naglas priča o njima, ali je isto tako sve vreme bio odgovoran i studiozan u radu, s puno poštovanja za rivale, što je uspeo da prenese i na Rajkovića, Gaćinovića, Zdjelara, Šaponjića i ostale, pa klinci koje vodi više, recimo, liče na nemačke vršnjake nego na svoje srpske ispisnike.

– Već sam rekao da se na ovom prvenstvu više puta pokazalo da onaj ko misli da je favorit, taj ide kući. Mi moramo samo jednu stvar da imamo u vidu, ne igramo protiv Malija, već sa polufinalistom Svetskog prvenstva. Oni su izbacili jednu Ganu i Nemačku. Možda neki tek sada vide u kakvoj smo mi grupi bili. Jesmo ih pobedili u Danejdinu, ali ovo će biti drugačija utakmica. U svakom pogledu. Isuviše su veliki ulog i jak protivnik da bismo mogli da verujemo kako će se pobeda sama od sebe reprizirati.

Paunović je sa saradnicima pažljivo pogledao i proučio Malijev četvrtfinalni trjumf nad precenjenim „pancerima“, a iz svega viđenog zaključio je da je ovaj afrički tim raznovrstan u izboru taktike. I, nadamo se, spremio adekvatan odgovor.

– Mali me je dosta iznenadio protiv Nemačke, jer su igrali drugačije od onog na šta smo se kod njih navikli. Bili su vrlo oprezni, dobro su se postavili defanzivno i čekali svoju priliku iz kontranapada i brzih tranzicija. Dobro smo objasnili našim momcima šta ih čeka i kako da se nose s tim – poručuje sin jednog od najboljih odbrambenih igrača u istoriji Partizana i član čuvene generacije evropskog viceprvaka crno-belih Blagoja Paunovića.

 

Kreće i EP mladih selekcija

U Češkoj danas počinje prvenstvo Evrope za fudbalere do 21 godine, a među osam učesnika turnira (17-30. jun) nalazi se i Srbija, svrstana u grupu s domaćim timom, Danskom i današnjim protivnikom Nemačkom (20.45). Ekipa Mladena Dodića došla je u Prag bez skoro svih vršnjaka A reprezentativaca i nekolicine momaka iz sastava koji je priredio senzacionalnu eliminaciju aktuelnog prvaka Španije u baražu, dok mlade „pancere“ predvodi Barselonin prvi golman Ter Štegen. To, međutim, ne utiče na ambicije Jojića, Spajića, Đurićića i ostalih, koji bi da ponove evropske uspehe nekih prethodnika i kvalifikuju se za Olimpijske igre.

 

Brazilci i Senegal za finale

U drugom meču polufinala sastaju se najtalentovaniji Brazilci uzrasta do 20 godina i njihovi vršnjaci iz Senegala. U takmičenju po grupama „karioke“ su bez problema pretekle svoju konkurenciju, dok je afrička ekipa na mala vrata otišla u nokaut fazu, a onda iznenadila Ukrajinu i Uzbekistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari