Srpski fudbaleri ne umeju s Australijancima. Kombinovana postava naše najbolje reprezentacije jeste znatno popravila utisak iz izgubljenog prijateljskog meča s Južnom Korejom, nije primila gol, ali ni iskoristila nijednu od brojnih šansi u test duelu s „kengurima“ – 0:0, pa je propala prilika za revanšom selekciji „petog kontinenta“ za eliminišući poraz na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu, neuspehe u utakmicama s istim protivnikom na Olimpijskim igrama 2008. i 2004, odnosno pobedu na juče završenoj junskoj mini turneji „orlova“.


S nekoliko rokada u svakoj liniji tima, ekipa selektora Vladimira Petrovića bila je samo u uvodnih desetak minuta u podređenom položaju. Toliko je veznom redu trebalo da izdrži startni presing tehnički skromnog, ali fizički dobro spremljenog i u defanzivi čvrstog (takođe nekompletnog) domaćina, konsoliduje se i uz pomoć pokretljivih bekova (prvenstveno Tomovića, na desnoj strani) krene ka sigurnom Federićiju. A, „orlovi“ su rivalskog golmana celo prvo poluvreme, što zbog žurbe što zbog manjka pravih završnih pasova, ugrožavali iz daljine i prekida (Petrović, Tošić, Stanković, Kuzmanović). Sve do 40. minuta kada je vrlo talentovani, ali i dalje nedorečeni, Ljajić iz odlične pozicije, sa samo pet, šest metara tukao preko prečke. Imala je i Australija par sličnih pokušaja (mahom Jedinak), ali su ih vrlo dobri Kahriman ili zadnja linija s manje ili više muke osujećivali.

Lopta je u nastavku još češće bila u posedu naših reprezentativaca, mada su se neki od njih prvi put u isto vreme našli na istom mestu. Kako je odmicalo vreme, a stručni štabovi svaki čas uvodili rezerve, tako je ta ofanziva gubila na tečnosti, ali gosti nisu prestajali da traže put do trijumfa. Najbliži su mu bili posle šuteva Petrovića (82), Despotovića (88) i Trivunovića (91), međutim oni su ili za malo promašivali okvir gola ili ih je krotio Federići. Baš kao naš čuvar mreže, kada je na vreme pročitao nameru Troisija (79) u najizglednijoj šansi za „kengure“, pa je poslednja provera „orlova“ pre generalne probe s Rusijom, u avgustu mesecu, završena remijem.

Neki od igrača viđenih u ova dva meča možda zasluže svojih „pet minuta“ i na jesen, kada srpski tim, u najboljem sastavu, nastavlja borbu za drugo mesto u C grupi kvalifikacija za šampionat Evrope sledeće godine, susretima sa Severnom Irskom (2.9, Belfast) i Farskim Ostrvima (6.9, Beograd).

Tri kapitena

Kapitensku traku Srbije na Itihad stadionu nosila su čak tri igrača. Kada je njen prvi vlasnik Dejan Stanković zamenjen, vođenje ekipe preuzeo je Zoran Tošić, a posle njegove izmene Radosav Petrović.

Novajlije debitovale

Sva petorica novajlija u A timu, koliko ih je bilo u kombinaciji za ova dva meča, upisala su prve nastupe za najjaču selekciju. Protiv Korejaca „vatreno krštenje“ imali su Damjanović, Petronijević (Borac) i Ilić (Vojvodina), a juče su debitovali Vilotić (Crvena zvezda) i Jovanović (Rad).

Bakljada Srba

„Orlovi“ nisu bili sami u Melburnu. Na njihovoj strani bilo je desetak hiljada bučnih, nacionalnim obeležjima i pirotehnikom opremljenih iseljenika iz Srbije svih generacija, koji su našoj ekipi bili na usluzi sve vreme boravka u Australiji. Jedini ružan detalj u njihovoj podršci bile su baklje i dimne bombe ubačene na teren, zbog kojeg bi naš ionako obeležen Savez mogao da „popije“ još jednu kaznu.

Navijači uz Mladića

Podršku „orlovima“ u Melburnu dalo je desetak hiljada bučnih, nacionalnim obeležjima i pirotehnikom opremljenih iseljenika iz Srbije. Pored fer navijanja, oni su u nekoliko navrata ubacivali dimne bombe i baklje na teren, ali i istakli transparent „Sloboda Mladiću“ kao vid podrške nedavno uhapšenom haškom optuženiku. Zato nisu isključene disciplinske mere FIFA i UEFA koje su pokrenule postupak protiv Rumunije koja je sličan transparent imala na utakmici protiv BiH.

Pižon: Petrović među startnih 11

– Zadovoljan sam igrom mlađih igrača. Naročito me je oduševio Radosav Petrović koji je odličnim partijama na poslednje dve utakmice zaslužio mesto među startnih 11. Bio je sjajan protiv Južne Koreje i Australije, pouzdan je na sredini terena, što nam je potrebno. Uz to ima i samo 22 godine, što garantuje dug staž – istakao je nakon meča sa Australijom selektor Vladimir Petrović Pižon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari