Tam-tam, zvuk afričkih bubnjeva većse čuje i do Srbije. „Orlovi“ su sinoću Beču deklasirali Austriju – 3:1 (3:0), u okviru četvrtog kola grupe 7 kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Pored sjajnog rezultata posebno raduje sjajna igra srpskih reprezentativaca kakva praktično nije viđena više od deset godina.

 

Austrija – Srbija 1:3 (0:3)

Janko 80. – Krasić15, Jovanović18, Obradović24.

Stadion: Ernst Hapel u Beču. Gledalaca: 50.000. Sudija: Majk Rajli (Engleska). Žuti kartoni: Ivanščic (Austrija), Obradović(Srbija).

 

 

Meč na Ernst Hapel stadionu rešen je za manje od pola sata igre. Najpre je Miloš Krasić u 15. minutu poslao „teledirigovanu“ loptu u gol Austrijanaca sa razdaljine veće od 20 metara. Nisu se domaći fudbaleri još ni pribrali od prvog gola, a većsu drugi put morali loptu da vade iz sopstvene mreže. U 18. minutu Marko Pantelić je posle sjajnog solo prodora pogodio stativu, a Milan Jovanovićje odbijenu loptu sproveo u mrežu, čime je duplirao prednost „orlova“. Šest minuta kasnije Ivan Obradović je započeo kontra napad, odigrao prelep dupli pas sa Pantelićem, i potom posle driblinga desnom nogom pogodio gol, a austrijske fudbalere poslao u agoniju. Mogla je prednost naše reprezentacije da bude mnogo veća, ali prečka je u dva navrata spasila gol domaćih. Najpre je austrijski fudbaler Sebastijan Predl pogodio prečku sopstvenog gola pokušavajući da spreči centaršut Jovanovića. U drugom poluvremenu je Pantelićsjajnim šutem sa 18 metara pogodio prečku. Jedini gol za Austrijance postigao je Mark Janko u 80. minutu pošto je bez poteškoće utekao Lukoviću.

Imao je selektor Srbije, Radomir Antić, ozbiljan problem u sastavljanju zadnje linije tima uoči sinoćnjeg meča. Mladen Krstajićpovredio se u „zadnji čas“ pa je pored Vidića na mestu centralnog defanzivca zaigrao Aleksandar Luković, po vokaciji levi bek. Ipak, utisak je da ništa nije moglo sinoćda poremeti Antićeve izabranike. Lepa, napadačka, ali pre svega odgovorna i požrtvovana igra, krasila je sinoćsve fudbalere koji su zaigrali za srpski tim. Uspeo je selektor, mnogo pre nego što se očekivalo, da sklopi sve kockice u nacionalnom timu i izgleda da je pronašao recept koji će nas odvesti u Južnu Afriku. Posle igre kakva je prikazana u subotu protiv Litvanije i sinoć protiv Austrije potpuno je opravdan optimizam da bi „orlovi“ mogli sa, prvog mesta u grupi 7, da izbore direktan plasman na Svetsko prvenstvo.

 

Bakljada srpskih navijača

Svoje mesto na Ernst Hapel stadionu sinoćje imalo i oko 5.000 srpskih navijača. Uz bučno navijanje tokom celog meča, srpski navijači su posle drugog pogodka „orlova“ napravili bakljadu koju je delegat FIFA sigurno upisao u svoju beležnicu. Arbitar Majk Rajli uvideo je da dim ne prekriva veći deo terena, pa nije prekidao meč. Međutim, Fudbalski savez Srbije sigurno će zbog bakljade biti novčano kažnjen od strane svetske „kuće“ fudbala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari