Najbolji fudbaleri Srbije počeli su poslednji, afrički deo operacije „Mundijal 2010“. Posle desetočasovnog leta iz Minhena, „orlovi“ su juče ujutro aterirali u Južnu Afriku, tačnije rečeno na aerodrom u Johanesburgu, bazu naših reprezentativaca tokom prve faze 19. svetskog prvenstva u istoriji fudbala. Dobrodošlicu su im, uz srdačne domaćine, poželeli predsednik i generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić i Zoran Laković, koji su u JAR stigli dan ranije da bi učestvovali na kongresu Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Svi zajedno, pod budnim okom brojnog obezbeđenja, odmah su produžili u, dvadesetak kilometara udaljeni hotel Sanisajd park, u jednom od najlepših gradskih kvartova. Posle odmora, u večernjim časovima odrađen je i prvi trening na poprištu premijerne smotre 32 najbolje planetarne selekcije na tlu Crnog kontinenta. Radilo se smanjenim intenzitetom, uobičajenim za prve izlaske na teren posle napornih putovanja, kakva je bila selidba Žigića i ekipe iz Beograda u najjužniju afričku državu.

– Sada dolazi ono pravo. Konačno smo na poprištu Svetskog prvenstva, za koje smo se toliko borili i toliko mu se nadali. Imamo nekoliko dana za aklimatizaciju, upoznavanje terena i ispravljanje greščica iz pripremnih utakmica. Verujem da će sve doći na svoje mesto pre meča sa Ganom – uzbuđen je bio posle prvog susreta sa Afrikom naš levi bek Ivan Obradović, jedan od mnogih debitanata na velikim takmičenjima u srpskoj selekciji. Prvu utakmicu na SP naša selekcija igra protiv opasne Gane, poslednjeg dana ove nedelje u Pretoriji, posle čega će joj rivali u borbi za osminu finala biti još favorizovana Nemačka (18. jun, Port Elizabet) i tvrda Australija (23. jun, Nelspruit).

Prijatna temperatura

U ovom delu sveta počela je zima, pa je Stankovića i društvo dočekalo prijatnih 15 stepeni i vetar. To bi, prema prognozama meteorologa, trebalo da bude prosečna temperatura u vreme SP. Problem bi, zato, moglo bi da predstavlja privikavanje na igranje na različitim nadmorskim visinama, koje idu od nivoa mora do 1.800 metara.

Promena terena za trening

Rukovodstvo FSS je na zahtev stručnog štaba selekcije Srbije tražilo od organizatora Svetskog prvenstva promenu stadiona na kome su „orlovi“ obavili prvi trening jer teren na Mileru nije dovoljno dobar što može izazvati neželjene povrede.

– Teren je veoma loš, suviše je mekan. Zabrinut sam za zdravlje fudbalera i tražili smo promenu stadiona – istakao je generalni sekretar FSS Zoran Laković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari