Orlović od oktobra zvanično dekan FPN 1foto: Amir Hamzagić/ATAImagess

Profesor Slaviša Orlović stupa na funkciju dekana FPN od oktobra, saznaje „Vreme“.

I to iako je njegov izbor u junu sporan i uprkos optužbama sa seksualno uznemiravanje studentkinja.

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka je ovih dana zvanično zavedena odluka iz juna prema kojoj profesor Slaviša Orlović od oktobra postaje dekan, objavilo je „Vreme“  u tekstu pod naslovom „Orlović od oktobra zvanično dekan: FPN-u preti haos“.

Odluku su kao pravno nasilje opisali brojni profesori FPN, a posle protesta studentkinja zbog prijava koje protiv Orlovića godinama postoje zbog navodnog seksualnog uznemiravanja.

Savet fakulteta je o dekanu glasao u junu i od tada nije bilo novog glasanja.

Kako kažu izvori Vremena, Orlović će nastupiti kao dekan, a borba struja na fakultetu verovatno će dobiti sudski epilog.

Odluka je kompromis

Kako tvrdi izvor „Vremena „sa Fakulteta političkih nauka, na osnovu junske odluke, koja je potpisana, zavedena i pečatirana ovih dana, Orlović je dekan FPN-a, a izabrani su i njegovi prodekani.

Izvor „Vremena“ objašnjava da postoji tek neformalno obećanje Orlovića da će smesta po stupanju na funkciju podneti ostavku, ali da to nije sigurno.

„Odluka je navodno donesena samo kako bi se fakultet izvukao iz nezavidne pravne situacije. Odluka će biti zavedena kao pravna, a onda će se na sledećoj sednici Saveta konstatovati njegova ostavka”, tvrdi izvor „Vremena“.

Problematično je to što se na dnevnom redu naredne sednice Saveta fakulteta uopšte ne nalazi ostavka profesora Orlovića, što znači da on na toj poziciji može i ostati.

Sve dok je odluka na pravnoj snazi, Orlovića ništa, kako tvrdi izvor „Vremena“, sem pritiska javnosti, ne može obavezati da podnese ostavku.

Simić: Odluka je protivpravna

Odlazeći dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić kaže da nije mogao da spreči rutinsko zavođenje odluke iz juna, ali ponavlja da je ona protivpravna.

„Ta odluka je po našem mišljenju, kao i mišljenju univerzitetskog ombudsmana o generalnog sekretara rektorata, protivpravna. Za izbor je potrebno 14 glasova od ukupnog broja članova Saveta koji iznosi 27. Za njega je glasalo 13 članova, što nije dovoljno”, objašnjava Simić za „Vreme“.

Na glasanju u junu, Savet fakulteta je nakon ostavki pet članova utvrdio da se birački spisak ovog tela sastoji od 22 člana i pristupilo se glasanju. Orlović je na održanom glasanju imao 13 glasova, i na taj način je izabran za dekana FPN-a.

Naime, članovi Saveta su protumačili Statut da nakon ostavki smanjeni broj članova koji je potreban za većinu, i na ovaj način značajno je uticano na rezultat glasanja.

Nakon glasanja, nezadovljni profesori su najavili žalbe zbog ovakve odluke, kao i moguće sudsko razrešenje slučaja.

Optužbe za seksualno uznemiravanje

Profesor Orlović se u centru pažnje našao 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje. Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

Orlović je nakon toga smenjen s te pozicije, ali to navodno nije bilo navedeno kao formalni razlog. On je za Politiku tada rekao da je s mesta prodekana razrešen „zbog nepostojanja komunikacije s dekanom“ i naveo da nikad protiv njega nije podneta krivična prijava za seksualno uznemiravanje, kao i da nijedan državni organ nije konstatovao nikakvo uznemiravanje s njegove strane.

Kasnije je CINS otkrio da su protiv Slaviše Orlovića podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje, što je potvrdila i profesorka Katarina Lončarević, ujedno i jedna od tri poverenice na fakultetu.

Ceo tekst čitajte na sajtu Vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari