Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, reis-ul-ulema Adem Zilkić, obavestio je predstavnike medija da je grupa od pedesetak naoružanih ljudu juče ujutru oko 9 sati upala u Altun-alem džamiju u Novom Pazaru.
– Oni su na prevaru od mujezina uzeli ključ, a potom su promenili brave na svim prostorijama i počeli su da demontiraju podove pod izgovorom da hoće da renoviraju.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, reis-ul-ulema Adem Zilkić, obavestio je predstavnike medija da je grupa od pedesetak naoružanih ljudu juče ujutru oko 9 sati upala u Altun-alem džamiju u Novom Pazaru.
– Oni su na prevaru od mujezina uzeli ključ, a potom su promenili brave na svim prostorijama i počeli su da demontiraju podove pod izgovorom da hoće da renoviraju. Za te poslove nemaju nikakav dokumenat, ni dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika, ni Ministarstva vera niti građevinske inspekcije, a ni od nas kao vrhovnog starešinstva. Vernici i imam juče su sprečeni da obavljaju molitve – rekao je za Danas reis Zilkić. Prema njegovim rečima, namera tih ljudi je da iz džamije izbace imama i sadašnjeg muftiju Islamske zajednice Sandžaka Hasiba Suljovića.
– Da bismo sprečili krvoproliće i eskalaciju sukoba, od nadležnih smo zatražili administrativnu zabranu radova. Obratili smo se Ministarstvu vera, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Policijskoj upravi u Novom Pazaru, građevinskoj inspekciji i Zavodu za zaštitu spomenika u Kraljevu – naglašava reis Zilkić.
Predsednik Islamske zajednice za Novi Pazar Sead Šaćirović tvrdi da Zilkić iznosi neistine.
– Radi se o restauraciji džamije uz sve dozvole Zavoda za zaštitu spomenika. Te poslove smo dosta dugo odlagali. Nije tačno da su upali naoružani ljudi. To je naša građevinska ekipa i ja sam im dao ključ od džamije. Restauratorski radovi će potrajati sigurno duže – pojasnio je za naš list Šaćirović.
Rajko Čubrić, arhitekta-konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, kaže da je za Altun-alem džamiju dato mišljenje o sređivanju i sanaciji vlage koja se pojavila oko i unutar džamije.
– Od tada niko se nije javljao, nije podnosio projekte, niti prijavljivao radove – naglašava Čubrić. Ni Republički zavod za zaštitu spomenika nije dao nikakvu dozvolu za izvođenje radova u Altun-alem džamiji i sasvim sigurno je da će se pisati obustava radova, potvrdila nam je direktorka Zavoda Vera Pavlović-Lončarski. Altun-alem džamija arhitektonski je najznačajnija i jedna od najlepših islamskih građevina kod nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari