U narednih nekoliko godina, predsednik SAD Barak Obama moraće da odluči da li će rasporediti novu klasu oružja velike preciznosti i jačine, sposobnog da iz SAD dopre do svakog ugla planete Zemlje u roku od jednog sata, a sve ne bi li se umanjila zavisnost od nuklearnog arsenala.

Novo oružje, nazvano „brzi globalni udar“, projektovano je da sprovodi zadatke tipa: ustreliti Osamu bin Ladena u nekoj pećini ukoliko se zna gde se tačno nalazi, zatim da predupredi raketu iz Severne Koreje dok se još nalazi na platformi za lansiranje ili uništiti iransko nuklearno postrojenje, sve to bez prelaska nuklearnog praga. Teoretski, ovakvo oružje ima moć da velikom brzinom dobaci do mete konvencionalne bojeve glave ogromne težine i sa gotovo nepogrešivom preciznošću, proizvodeći destruktivnu moć poput nuklearne bojeve glave.

Ova ideja, međutim, nije nova, primećuju stručnjaci. Bivši lider SAD Džordž Buš i njegovo osoblje promovisali su ovu tehnologiju kao novu generaciju konvencionalnog oružja koje bi zamenilo nuklearne bojeve glave na podmornicama. Ruski lideri još tada su se žalili da takva tehnologija povećava rizik od nuklearnog rata, jer Rusija ne bi znala da li raketa nosi nuklearnu bojevu glavu ili konvencionalnu. Tako su Buš i njegovi ljudi zaključili da su Rusi bili u pravu.

Obama, međutim, smatra da je ovakvo oružje „deo napora da se što manje upotrebljava nuklearno oružje“, te da je sposobno da efikasno zaplaši sve i u najekstremnijim okolnostima. Bela kuća je već tražila od Kongresa oko 250 miliona dolara za narednu godinu za novu oružanu alternativu, iako krajnja cena celog sistema ostaje nepoznata.

Prema Obaminom planu, bojeva glava bi se montirala na projektilu dugog dometa odakle počinje svoj put ka konačnoj meti. Takvo oružje bi putovalo po atmosferi nekoliko puta brže od brzine zvuka, proizvodeći toliko toplote koja bi morala biti zaštićena specijalnim materijalima kako bi se izbeglo topljenje. U tom smislu, kaže stručna javnost, to je sličan problem sa kojim su se suočavali dizajneri spejs šatla pre nekoliko decenija.

Ovakav projektil bio bi daleko sposobniji za manevrisanje od balističke rakete, sposoban da izbegne vazdušni prostor neke neutralne zemlje ili, na primer, da se kloni neprijateljske teritorije. Pentagon se nada da će rana verzija ovog sistema biti raspoređena do 2014. ili 2015. Manje optimistični tvrde da se kompletno razvrstavanje raketa, bojevih glava, senzora i kontrolnih sistema ne očekuje pre 2017. ili 2020. Za planiranje „brzog globalnog udara“ zadužen je general Kevin Čilton, visoki zvaničnik vojne Strateške komande i čovek zadužen za američki nuklearni arsenal. Prema novom konceptu Obamine administracije, Rusija i druge države bi uredno mogle da vrše inspekcije silosa takvog oružja kako bi se uverili da je oružje nenuklearno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari