Roditelji OŠ „Vuk Karadžić“ iz Ripnja se bunili zbog „previše romske dece“ u odeljenju

Ostavite komentar


  1. Mislim da je najbolje ali i posteno da se ova deca romske nacionalnosti u ime izvinjenja zbog neprijatnosti o trosku drzave rasporede u najbolju osnovnu skolu na Vracaru i organizuje im se besplatan prevoz od kuce do skole i nazad. Tako ce svi biti zadovoljni, kad vec neki roditelji u Ripnju nemaju razumevanja.

  2. Put obrazovanja Roma sigurno nosi traume, ali kao roditelj deteta koje ima nekoliko Roma u razredu moram da kažem da i ne-romska deca takođe često imaju neprijatne situacije. Zaista je teško ne generalizovati ali svi znamo ova populacija mahom zaista ima problem sa posvećivanjem vremena deci kod kuće, radu sa njima i vaspitanjem. Onda imamo i velike kulturološke razlike o kojima nije politički korektno govoriti ali koje postoje i vidljive su. Ova deca često imaju i vrlo „odrastao“ rečnik. Kada postoji konflikt između dece, najčešće uopšte ne vredi razgovor sa roditeljima jer njima kao da nije stalo što njihovo dete maltretira drugu decu (konkretno dečak proganja, dodiruje i gnjavi devojčicu). Dakle problemi postoje i ne bi trebalo da zatvaramo oči, treba da postoje sistemska rešenja za integraciju a ne samo da se viče „integracija“. Ako u našoj zemlji imamo brakove između maloletne dece ugovorene od strane njihovih roditelja, a imamo ih u ovoj konkretnoj populaciji iako je to u našoj zemlji protivzakonito, hajde da krenemo makar od toga. Pa će onda i deca da nauče šta je primereno njihovom uzrastu a šta nije.

  3. Ako im ne odgovara pravac druga škola.Deca su deca bilo koje nacionalnosti.Da ste ih upisali u Francusku ili američku školu.,gde bi ste ih prebacili.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. i 8. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.