Kad se pomene Leskovac, prva asocijacija je – tekstil. ,,Srpski Mančester’’, kako je popularno nazivan grad na Veternici između dva svetska rata, ima bogatu prošlost, a srednja tekstilna škola, odnosno Škola za tekstil i dizajn, koja je nedavno obeležila osam decenija postojanja, neizostavni je deo te uzbudljive istorije.

Kad se pomene Leskovac, prva asocijacija je – tekstil. ,,Srpski Mančester’’, kako je popularno nazivan grad na Veternici između dva svetska rata, ima bogatu prošlost, a srednja tekstilna škola, odnosno Škola za tekstil i dizajn, koja je nedavno obeležila osam decenija postojanja, neizostavni je deo te uzbudljive istorije. Njeni koreni su, međutim, mnogo dublji i dosežu do 1890. godine, do Tkačke škole, prve tekstilne škole na Balkanu.

Moderna škola

Škola za tekstil i dizajn sada ima 333 učenika. U oblasti tekstila nastava se izvodi na smerovima: mehaničar modelovanja odeće i konfekcionar krojenja, a na području kulture, umetnosti i javnog informisanja obrazuju se đaci na smerovima: tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna tekstila, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda i stilski krojač. Nastava se odvija u zgradi koja je sagrađena 1964. godine, ima 12 učionica, biblioteku sa 2000 naslova, konferencijsku salu, radionice za izradu i doradu prediva, tkačnicu, pletionicu i 18 kabineta.

Bogata tradicija tekstilne industrije u Leskovcu i dugogodišnji uspešan rad Tkačke škole presudno su uticali da se otvori Srednja tekstilna škola. Zahvaljujući entuzijazmu Čedomira Joksimovića, 1. oktobra 1927. godine, u prizemnoj zgradi fabrike kašika, otvorena je Državna stručna srednja tehnička tekstilna škola.

Literarni konkurs ,,Jelena Zlatković’’

– Na predlog profesora Dragomira Stankovića, Božidara Đorđevića i Mare Karanfilović, pre nekoliko godina pokrenut je literarni konkurs ,,Jelena Zlatković’’ u spomen tragično nastradale mlade profesorice srpskog jezika i književnosti. Više učenika i profesora već je dobilo vredne nagrade za doprinos afirmaciji ustanove, ali i literarno stvaralaštvo.

U periodu okupacije škola radi u otežanim uslovima. Okupatori, prvo Nemci, a potom i Bugari, oduzimaju glavnu školsku zgradu. Deo nameštaja i drugog školskog inventara zadržavaju za svoje potrebe. Škola je znatno oštećena, ali je sačuvan radionički inventar, pa je škola morala stalno da se seli.
Tekstilni odsek Beogradske tehničke škole pripojen je Srednjoj tekstilnoj školi u Leskovcu 1951. godine zaslugom Mitra Pavićevića, šefa tekstilnog odseka Beogradske škole. U proleće 1961. godine udareni su temelji nove škole. Prizemlje je bilo predviđeno za školske radionice, a prvi i drugi sprat za učionice i kabinete. Godine 1962. Narodni odbor opštine Leskovac formirao je Tekstilni školski centar u čiji su sastav ušli: Tekstilna tehnička škola, Tekstilna škola za kvalifikovane radnike, Tekstilna škola za visokokvalifikovane radnike, školske radionice i Centar za stručno obrazovanje radnika. Nova zgrada škole otvorena je 9. oktobra 1964. godine.
Za istorijat škole značajna je i 1968. godina kada je Savet Tekstilne škole osnovao nagradni fond tekstilaca ,,Vilem Pušman’’, kako bi bilo podstaknuto stvaralaštvo u oblasti teksitlne struke i dodeljivane nagrade najistaknutijim stvaraocima. Tekstilni školski centar postao je značajna obrazovna instutucija u Jugoslaviji. Imao je isturena odeljenja u Vranju, Pirotu, Aleksincu, Inđiji, Visokom, Bijelom Polju, Prijepolju, Ivanjici, Subotici, Lebanu i Vučju. Škola je uspostavila saradnju sa vaspitno-obrazovnim institucijama u Čehoslovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Reorganizacijom, od 1979. godine Tekstilni centar menja ima u Centar usmerenog obrazovanja ,,Milica Pavlović’’. Škola beleži odlične rezultate, a u nameri da ukaže na bogatu tradiciju, škola je 1993. godine nazvana Prva tekstilna škola.
Osamdesetih godina, angažovanjem direktora Vidosava Simonovića, škola otvara odeljenje za dizajn i tekstil. Posle kraćeg prekida, 1995. godine, pod patronatom niške Umetničke škole ,,Đorđe Krstić’’, zahvaljujući entuzijazmu tadašnjeg direktora Zorana Stojanovića, otvoreno je odeljenje za dizajn tekstila. Bio je to skroman početak, ali se već tada znalo da će spoj tradicije i entuzijazma mladih, već afirmisanih profesora, uroditi plodom. Od 1. septembra 2005. godine ova vaspitno-obrazovna ustanova zvanično se zove Škola za tekstil i dizajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari