"Osam dekada kasnije su u ratu jedni protiv drugih": Sagovornici Danasa o nepozivanju Rusije da prisustvuje obeležavanju Dana D 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL - ilustracija canva Danas

Veterani i svetski lideri okupljaju se u Normandiji kako bi obeležili 80. godišnjicu iskrcavanja savezničkih vojnika na plaže Normandije, kada je više od 150.000 savezničkih vojnika stiglo u Francusku morem i vazduhom kako bi porazili snage nacističke Nemačke. Rusija, kao bivši saveznik protiv nacističke Nemačke, nije pozvana zbog rata u Ukrajini.

Američki, francuski, ukrajisnki predsednik Džozef Bajden, Emanuel Makron, Volodimir Zelenski, britanski kralj Čarls, nemački kancelar Olaf Šolc i mnogi drugi učestvovaće u svečanosti kojim se odaje počast žrtvama duge bitke za Normandiju, piše RTS.

I Velika Britanija obeležila je Dan D u Portsmutu, koji je bio glavno polazište za pet hiljada brodova koji su pre 80 godina krenuli ka Normandiji.

Povodom nepozivanja Rusije da prisustvuje obeležavanju Dana D, politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ovaj čin zaista nekorektan.

– Sadašnji sukobi ne bi smeli da se prenose na prošlost. Rusija je imala ključnu ulogu u Drugom svetskom ratu i to ne bi nikako trebalo zanemarivati zbog trenutne geo-političke situacije u svetu, kaže Anđelković.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, ističe da su vremena ratna i da je svet podeljen.

– Antiruski stav nekadašnjih saveznika prelio se na vrlo važnu temu – pogled na antinacističku koaliciju. Nekadašnji saveznici SAD, Britanija i Francuska i ostali sa atlantske strane slave samo svoj komad istorije Drugog svetskog rata, kaže Radić.

Sa druge strane, navodi da se na istoku maše samo crvenim zastavama i podseća da je sovjetska 150. divizija simbolično završila rat kada su se njeni borci popeli na krov Rajhstaga.

– Doduše, već u to vreme saveznici nisu imali poverenje jedni u druge, a osam dekada kasnije su u ratu jedni protiv drugih, zaključuje Radić.

Istoričar Momčilo Pavlović kaže da je ovo samo još jedan zloupotrebe prošlosti i učitavanja u savremene geo-strateške odnose.

– Zapad upotrebljava prošlost zarad sadašnjosti i kreira vesternizovani, odnosno sopstveni pogled na istoriju, ističe Pavlović.

Dan D se obeležava jer je više od 150.000 savezničkih vojnika pokrenulo vazdušno, morsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. godine, operaciju koja je na kraju dovela do oslobođenja zapadne Evrope od nacističke Nemačke.

Oko četiri hiljade ljudi prisustvovalo je komemoraciji, među njima i više od 200 veterana – Amerikanaca, Britanaca, Kanađana i Francuza – poslednjih preživelih svedoka te epohe, što će verovatno biti poslednja velika ceremonija u Normandiji u njihovom prisustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari