Osam dekana pružilo podršku nastavnicima da istraju u svojim zahtevima 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Osam dekana fakulteta koji školuju nastavnike, autori Platforme o poboljšanju položaja nastavnika, pružili su punu podršku nastavnicima da istraju u svojim zahtevima za poboljšanje uslova rada i položaja nastavnika i zaposlenih u obrazovanju u Srbiji.

„U ovom trenutku nastavnici su neprihvatljivo slabo plaćeni, oduzet im je i autoritet i ugled, a postali su i fizički ugroženi, što je ceo obrazovni sistem dovelo do ivice sloma. Pitanje je trenutka kada će se potpuno i nepopravljivo urušiti. Posebno ističemo da je bez snažnog obrazovnog sistema bilo kakav razvoj zemlje u budućnosti nemoguć“, navodi se u dopisu koji su potpisali Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta, Ivan Belča, dekan Fizičkog fakulteta, Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, Miroslav Kuzmanović, dekan Fakulteta za fizičku hemiju, Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta, Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta, Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta i Iva Draškić Vićanović, dekanka Filološkog fakulteta.

U Srbiji se danas održava štrajk prosvetnih radnika, članova četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, zbog čega u delu osnovnih i srednjih škola nema nastave.

Prosvetari su za danas u podne najavili i proteste na ulicama u više gradova u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari