Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Srbije saopštila je da je juče rano ujutru osam pritvorenika pobeglo iz odeljenja pritvora u Vršcu Okružnog zatvora u Pančevu. Kako se navodi u saopštenju Uprave, begunci su izvalili rešetke na prozoru sobe u kojoj su bili smešteni i pobegli u nepoznatom pravcu.

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Srbije saopštila je da je juče rano ujutru osam pritvorenika pobeglo iz odeljenja pritvora u Vršcu Okružnog zatvora u Pančevu. Kako se navodi u saopštenju Uprave, begunci su izvalili rešetke na prozoru sobe u kojoj su bili smešteni i pobegli u nepoznatom pravcu.
„O vanrednom događaju je odmah obavešteno Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje u okviru svojih ovlašćenja preduzima sve potrebne aktivnosti na pronalaženju i privođenju lica iz bekstva“, kaže se u saopštenju Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Srbije

Rekonstruisati sve zatvore u Srbiji

Beograd – Ministar pravde Srbije Dušan Petrović izjavio je juče da je beg osmorice pritvorenika iz odeljenja pritvora u Vršcu jasan znak da je neophodno rekonstruisati sve zatvore u Srbiji i da je potrebno izgraditi pet velikih zatvora. – Radi se na utvrđivanju odgovornosti lica koja su bila zadužena da se ovakav slučaj ne desi – rekao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije i dodao da će javnost vrlo brzo biti obaveštena o preduzetim merama. Ministar je naveo da su pritvorenici koji su pobegli osuđeni za različita krivična dela, među kojima su ubistvo, silovanje i trgovina narkoticima.

Tanja Dakić, portparol pančevačke policije, potvrdila je za Danas da je iz pritvora u Vršcu odbeglo osam pritvorenika i da je zbog toga u južnom Banatu na snazi budnost prvog stepena. – Pančevačka policija uz pojačanje kolega iz drugih policijskih uprava intenzivno traga za odbeglim pritvorenicima kako bi se ova akcija u što kraćem roku što uspešnije privela kraju – kaže ona.
„Radnici službe obezbeđenja koji su bili neposredno odgovorni za obezbeđenje pritvorenih lica suspendovani su i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak“, navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje zavodskih sankcija. Inače, juče je u južnom Banatu proglašena budnost prvog stepena.
Informacija o bekstvu osam pritvorenika iz pritvorskog odeljenja u Vršcu i brojni naoružani policajci koji na svim putnim pravcima u regionu traže begunce uneli su nespokojstvo među stanovnike južnog Banata.
Jučerašnje bekstvo iz vršačkog zatvora nije prvo, a građani najviše pamte beg rumunskog državljanina Konstantina Kožokarua Kostela koji je iz istražne ćelije zatvora u Vršcu pobegao u noći između 28. i 29. maja 2003. godine. Kostel, tada dvadesetosmogodišnjak, terorisao je stanovnike naselja u jugoistočnom Banatu i tokom bekstva, kao i pre hapšenja, počinio više težih krivičnih dela. Kožokaru, koji je ranije dva puta bežao i iz KPD Sremska Mitrovica, prokopao je ćeliju, a zatim na putu ka slobodi preskočio zid visok četiri metra, na čijem vrhu je ograda od bodljikave žice povijena na unutrašnju stranu. Za njim je krenuo i Novica Jović iz Alibunara koji je čekao suđenje za pokušaj ubistva, ali je pao sa zida i polomio obe noge. Kožokaru je pre bekstva iz vršačkog zatvora uhapšen u ataru sela Sočica, kada je bio ranjen u efikasnoj akciji policije. Posle bekstva iz Vršca uhapšen je u rumunskom gradu Jaši posle neuspelog pokušaja da skokom sa drugog sprata zgrade u kojoj je otkriven umakne policiji. Trenutno u zatvoru u Temišvaru izdržava zatvorsku kaznu od osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari