Osam srpskih naučnika među svetskom elitom

Istraživači sa univerziteta Stanford objavili rezultate višegodišnjeg istraživačkog projekta

Ostavite komentar


  1. Dzaba profesore, taj o kome pricate je prvi u svetu po vodjenju „seljacke politike“, od vajkada vaznu disciplinu ovdasnjih dzabalebarosa. Nikakve evaluacije tu ne pomazu.

  2. U svetu malo koga interesuju ovakve liste. Izuzetnih pojedinaca ima u svakoj zemlji. Cestitam navedenim naucnicima na ovom uspehu. Razvijena i uspesna nauka jedne zemlje je mnogo vise od male skupine
    izuzetnih naucnika.

    Sledeca izjava akademika Dušan Teodorovića mnogo govori:
    „Predložena metodologija vodi računa o broju autora na radu i pokušava da spreči lažna autorstva, odnosno dopisivanje na naučne radove onih koji nisu učestvovali u istraživanju.“

    Pa kako je moguce da tako nesto postoji? Kako mu je ovako nesto uopste
    palo na pamet. Zasto, nicim izazvan, govori o moralnom sunovratu
    naucne zajednice? Pa akademik Teodorovic ovom
    izjavom govori o nama, o nauci u Srbiji i onome sto samo kod nas postoji
    kao model ponasanja. Do toga je dovela pogresna politika i odnos prema
    nauci u Srbiji. I zato najbolji mladi istrazivaci odlaze!!!

  3. Čestitke našim vrhunski rangiranim istraživačima. Ipak, treba reći da postoji problem sa navedenim izvorima. Svi oni dolaze sa zapada, uglavnom iz SAD, tako da, recimo, ruski naučnici koji spadaju u najviši vrh su time u startu svrstani u nižu kategoriju. Ne podcenjujem ovu gospodu, samo da upotpunim informaciju. Ovo je rangiranje nauke na Zapadu. O našem „najvećem matematičaru“ ne treba trošiti reči, to je komedija od nauke.

    1. Videli ste rang listu? Odakle Vam ideja da nema ruskih naucnika? Akademik Teodorovic je jasno objasnio kriterijume po kojima su rangirani naucnici. Potrudite se pa pogledajte listu, pa se izvinite!

      1. Dugo sam se bavio naukom i znam kako se rangiraju časopisi i reference. Izuzetno cenim akademika Teodorovića i pročitao sam šta je napisao, a znam kako ta rangiranja funkcionišu. Objavio sam samo dva rada u Rusiji i kao da sam ih bacio u vetar. A niko ne može da shvati kako Thompson bira časopise za SCI listu.

        1. Prvo, Thompson je privatna kuća. Drugo, postoji gomila „open access“ časopisa, koji naplaćuju publikovanje radova i raspolažu enormnom količinom novca. Dakle, sve je jasno.

  4. @Bora: Za najvećeg srpskog matematičara najčešće se smatra Stevo Todorčević. On jeste produkt beogradske matematičke škole, ali je već dugo u inostranstvu. Doduše, i Tesla je bio, pa se ipak njime ponosimo. 🙂

    1. Za mene je to skoro preminula Olga Hadžić, koja je dala veliki doprinos razvoju teorije nepokretne tačke. Mada najveći rang ima akademik Stevan Pilipović.

    2. Ima jedan bolji od Steve. Taj je član Britanske akademije, najstarije akademije na svetu čiji je predsednik bio i Njutn.. Nema mnogo citata, ne više od 1500, a niko mu ih nije ni brojao.

  5. Interesantna cinjenica: od osam najcitiranijih srpskih naucnika, pet muskaraca su akademici, a tri zene nisu…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.