Osam vekova istorije SPC u slici i reči

Ostavite komentar


  1. Evo prilike da se na stogodišnjicu ujedinjenja srpskih pravoslavni crkvenih oblasti formira Srpska Pravoslavna Država Pećka Patrijaršija i Patrijaršija prebaci u mojoj Peći i ukine beogradska patrijaršija. Budući srpski Vatikan će omogućiti da se zaštite manastiri, crkve i metosi SPC na KiM i omogući eksteritorijalnost SPC i njenih Metoha u to je već izvesno R. Kosovo. Jedino eksteritorijalnošću SPC se može zaštititi srpska istorijska baština jer bez toga će silni manastiri i crkve postati istorijska baština Kosovara kao što su npr. manastir sv. Vasilija pod Ostrogom, kruna cara Dušana i ruka sv.Jovana Krstitelja, npr. baština Crnogoraca ili preko 300 manastira i crkava SPC samo u Ohridu baštine Makedonci.
    Trasformacija SPC da kao Kopti (koje i na ovaj sveti praznik uporno ubijaju egipatski muslimani) umesto episkopa imamo patrijarhe srpskih sestrinskih pravoslavni crkvi a u pećkoj patrijaršiji da stoluje vrhovni poglavar SPC koji će biti i administrator Srpske Pravoslavne Države.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.