Politehnička škola u Požarevcu obeležila je 20. godišnjicu osnivanja i 80 godina od podizanja Doma trgovačke omladine u kojim prostorijama danas radi ova značajna obrazovna ustanova. Svečanoj akademiji u Centru za kulturu, pored profesora i učenika ove škole, prisustvovali su gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, zamenik predsednika Skupštine Požarevca Milić Jovanović, poslanik u republičkom parlamentu Žarko Pivac, savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Radosavljević i duge ličnosti iz prosvetnog i javnog života.

Prisutnima se obratio direktor škole Dejan Savić koji je tom prilikom rekao: – Politehnička škola nastala je 5. oktobra pre dve decenije kao objektivna potreba grada Požarevca. Tokom dužeg niza godina, više puta menjala je naziv ukazujući na mogućnosti prilagodjavnja svojih obrazovnih profila potrebama privrede Braničevskog okruga. Nalazeći se u centru grada i Okruga, uvek se nalazila u žiži aktuelnih društvenih i političkih dešavanja polazeći od kroz razna iskušenja. Uprkos svemu, možemo sa ponosom reći da je naša škola uspela da odredi svoj razvojni put i pronadje zasluženo mesto u obrazovnom sistemu Srbije. Obeležavajući i 80. godišnjicu izgradnje zdanja u kome se nalazimo, moramo se složiti da bogata tradicija kulturnog, prosvetnog, sportskog i humanitarnog rada u Domu trgovačke omladine obavezuje našu školu da ispunjava visoka očekivanja, rekao je Savić.

Ispred lokalne samouprave prisutne je pozdravio gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević. On je istakao : – Ova godina predstavlja godinu ulaganja u prosvetu i do sada je ukupno uloženo oko 100 miliona dinara. Ponosni smo na osamdeset godina izgradnje kao i dobročinstva porodica koje su spadale među nosioce privrede grada Požarevca. One i druge pokazale su u 19. i 20. veku da je veliki motiv ostaviti nešto gradu za boljitak društvene zajednice u celini. Dugi niz godina Politehnička škola nije imala onaj sjaj koji je krasio kada je izgradjena ali je lokalna vlast došla na ideju da renovira ne samo ovu fasadu već da krene u detaljnu adaptaciju svih fasada koje predstavljaju kulturno blago i zadužbinu iz prošlosti koju su nam ostavili naši preci. To je znak da poštujemo tradiciju i ono što je neko nekada stvarao, a poštujući ono što je bilo u prošlosti, poštujemo i današnjicu i budućnost – to je poruka vama mladim ljudima da u tom pravcu vidimo način za prosperitet.

Dejan Savić je dodelio je zahvalnice Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Načelstvu Braničevskog upravnog okruga i Gradu Požarevcu.

Akademiji u Centru za kulturu prethodila je svečanost povodom renoviranja fasade Politehničke škole gde je Aleksandar Radosavljević tom prilikom rekao:

– Ovako jedan lep jubilej je i dobra prilika da se podsetimo i značaja koji je Požarevac nekada imao u obrazovanju kao jedan veliki obrazovni centar koji može da služi samo kao primer ostalim gradovima u Srbiji, a to je i potvrda opredeljenja lokalne samouprave i ministarstva da ulažemo u Požarevac i Srbiju. Kao Ministarstvo smo izdvojili skromna sredstva, koliko smo mogli, mada nismo nadležni za prosvetu, ali jesmo za svakodnevna pitanja lokalne samouprave.

U Domu trgovačke omladine, legatu Save Markovića i Mihajla Pavlovića, koji su zgradu podigli 1929. godine, namenivši je svim kulturnim potrebama grada Požarevca, otvorena je izložba Udruženja slikara „Đura Jakšić“ koje radi pod pokroviteljstvom Agencije „Kodeks“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari