Građevinski radovi na izgradnji trafostanice u krugu Opšte bolnice u Požarevcu nalaze se u završnoj fazi. Zgrada je veličine 160 metara kvadratnih, trenutno se rade unutrašnji radovi i trafostanica će imati dvostruku funkciju. Jedna je da snabdeva bolnicu na optimalan način električnom energijom iz tri pravca, a druga da i deo grada oko bolnice, stabilno snabdeva električnom energijom.

Vrednost građevinskih radova je oko osam miliona dinara, a sredstva za izgradnju obezbedio je grad Požarevac. Značajno bi bilo da uradimo prenamenu makar prvog dela u smislu građevinskih radova i opremanja, ali da bi se bilo šta uradilo sa tom zgradom, preduslov je završetak trafostanice koja može da snabdeva električnom energijom i bolnicu i tu zgradu. To je neka predradnja koja je neminovna da se uradi, da bi se uopšte ušlo u proces fizičke izgradnje i uvođenja u funkciju zgrade novog porodilišta“, ističe direktor Zdravstvenog centra „Požarevac“ dr Miodrag Bogosavljević.

Prošle godine „Elektromorava“ je opremila izvornu ćeliju koja treba iz jednog pravca da napaja budući energetski objekat u okviru bolnice. Vrednost opremljene ćelije je oko 2,5 miliona dinara, izvršena je nabavka ukupne opreme, tako da je prema rečima direktora PD „Centar“ Kragujevac dr Gvozdena Ilića, u ovom trenutku „Elektromorava“ potpuno spremna za realizaciju i završetak ovog energetskog objekta. Naša je procena da tridesetak dana fali do završetka objekta i to vreme ćemo iskoristiti da ugovorom definišemo međusobne obaveze i završetak svih poslova“, rekao je Ilić.

Inače, ukupna vrednost opreme koja će biti ugrađena sa izvornim kablovima, gde će biti obezbeđeno napajanje objekta sa više strana, iznosi preko 20 miliona dinara. Objekat će biti opremljen sa tri energetska transformatora i opremu je u celosti finansiralo Privredno društvo „Centar“. – U potpunosti smo spremni za realizaciju ove investicije, koja je veoma značajna i za napajanje ostalih potrošača u ovom delu grada. Nama je kvalitet napajanja najbitniji i ovom investicijom, obezbedićemo i kvalitet u napajanju i smanjenje broja ispada. Po preuzimanju zgrade nama je potrebno 90 dana za potpuno opremanje i puštanje objekta u rad“, istakla je direktorka „Elektromorave“ Marija Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari