"Osećam se kao progonjena zver": Dinko Gruhonjić za Danas povodom bekstva osumnjičenog koji je i njemu pretio 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Optuženi zbog ugrožavanja bezbednosti novinarke Ane Lalić, I. S. pobegao je iz kućnog pritvora pre nešto više od mesec dana, o čemu je javnost obaveštena tek sinoć, budući da je juče bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu u ovom predmetu. Ipak, Lalić nije jedina kojoj je I. S. pretio, već su prilikom pretresa u toku njegovog hapšenja pronađeni i dokazi da je on pretio i novinaru Dinku Gruhonjiću.

Kako za Danas kaže Gruhonjić, preciznije informacije o tome u kakvom se statusu njegov slučaj nalazi, nema.

„Ne znam u kakvom se statusu nalazi moj slučaj kada je u pitanju taj optuženi. Do mene su stigle informacije da sam navodno, prilikom davanja izjave tužilaštvu, rekao da se ne osećam ugroženo zbog dotične osobe. Ja to, naravno, nikada nisam rekao“, objašnjava on.

Gruhonjić ističe da je rekao upravo suprotno – da se oseća ugroženo i zbog njega i zbog svega ostalog.

„Preciznije, osećam se kao progonjena zver. Jer je režim od mene prvo napravio zver, a potom proglasio lov otvorenim. To je klasičan metod ratne propagande – prvo ide dehumanizacija ‘neprijatelja’ a potom odstrel“, kaže sagovornik Danasa.

Aleksandar Vučić te metode jako dobro poznaje, ukazuje Gruhonjić, ističući da je Šešeljev učenik.

„Šešelj je jedini koji je pred Haškim tribunalom odgovarao i zbog govora mržnje u svrhe etničkog čišćenja stanovništva iz Vojvodine. Vučić te metode dobro zna jer je bio i ministar ratne propagande kod Miloševića“, navodi on.

Novinarka Ana Lalić za Danas je ranije navela da ona nije pravovremeno obaveštena da je osumnjičeni S. I. pobegao, te da je za tu činjenicu saznala kada su jee novinari Danasa obavestili.

Osumnjičeni je iz pritvora pobegao pre nešto više od mesec dana, odnosno 1. juna.

„To što se mesec dana ništa nije znalo o tome da je učinilac pobegao iz kućnog pritvora desilo se jer je to još jedna poruka režima nama novinarima – i one koji vam prete prvo ćemo uhapsiti, pa ćemo ih odvezati sa lanca, da još nemirnije spavate. To je korisno za režim“, ukazuje Gruhonjić.

On ističe i da bi razlog za pojavu ovakvih slučajeva mogao da leži i u samim institucijama.

„Ali, razlog za to može biti i činjenica da su institucije ne samo zarobljene, već i nesposobne jer na njihovom čelu, uz časne izuzetke, sede lojalni nesposobnjakovići koji su korumpirani do nezamislivih razmera. Pošto je to tako, onda će se zakonomerno u budućnosti sve to obiti direktno režimu o glavu. Ali, to je njihova stvar, pa neka oni brinu o tome, u retkim trenucima – ako takvi uopšte postoje – kada im, umesto pohlepnih razmišljanja, do glave dođe svest da nijedna vlast nije večna“, zaključuje Gruhonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari