"Osećam se nebezbedno, a tek mi se najavljuje odmazda": Bivša načelnica u niškom KPZ Valentina Krstić o disciplinskoj kazni i povratku na posao 1KPT Niš: Foto Biljana Ljubisavljević

Doskorašnja načelnica Službe za obuku i upošljavanje Kazneno popravnog zavoda Niš (KPZ) Valentina Krstić, inače bivša uzbunjivačica i antikorupcijska aktivistkinja, podnela je tužbu Upravnom sudu zbog svog disciplinskog kažnjavanja nakon što je kritikovala zaposlenje u toj ustanovi bivšeg gradskog funkcionera Saše Stoiljkovića, koji je povezivan sa navodnim milionskim zloupotrebama pri dodeli poljoprivrednih subvencija.

Disciplinska komisija je 11. maja ove godine donela odluku da se Krstić pomera na niže radno mesto- šefa odseka mašinskog održavanja, na kojem će joj nadređeni biti novozaposleni Stoiljković, koji je već unapređen u načelnika Službe za obuku i upošljavanje.

Krstić kaže da je suspendovana duže od deset meseci, a disciplinski postupak protiv nje „montiran“ zbog toga što „ne ćuti o urušavanju zatvorskog sistema“, i upozorila da se na nju vrši pritisak i da se ne oseća bezbedno, tim pre što joj se „najavljuje dodatna odmazda nakon što se uskoro bude vratila na posao“.

Krstić je bila suspendovana i pre više deset godina, nakon ukazivanja na niz nepravilnosti u niškom KPZ- u, ali je vraćena na posao posle oštre reakcije tela i organizacija za borbu protiv korupcije.

"Osećam se nebezbedno, a tek mi se najavljuje odmazda": Bivša načelnica u niškom KPZ Valentina Krstić o disciplinskoj kazni i povratku na posao 2
Valentina Krstić: Foto Youtube

Protiv nje je sada vođen disciplinski postupak zbog osnovane sumnje da je „nanela štetu ugledu“ Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tako što se u svojoj kancelariji, u julu prošle godine, na prvom sastanku sa Stoiljkovićem, koji je tada zaposlen na mestu njenog zamenika, ponašala “nedolično, nasilnički i uvredljivo prema rukovodiocu, saradnicima ili strankama”, što su po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija teže povrede radnih obaveza i dužnosti.

Stoiljković je, inače, poznat široj javnosti i po sopstvenom priznanju da je funkciju načelnika Sekretarijata za poljoprivredu, koji je kasnije postao istoimena Gradska uprava, koristio da pred izbore 2016. i 2020. u 67 niških sela prikuplja kapilarne glasove za Srpsku naprednu stranku od korisnika subvencija.

„Sankcionisana sam jer se kao načelnik Službe nisam držala nepisanog ‘Etičkog’ kodeksa ponašanja u KPZ, pošto sam smatrala da ustanovu, a samim tim i sistem u kome radim moram da štitim od urušavanja. Takav ’Etički’ kodeks vam nalaže da se ,ako za svog zamenika dobijete čoveka (Sašu Stoiljkovića, prim. aut.) koji je javno priznao da je izvršio krivično delo i ako pri tome imate saznanja o njegovoj veoma spornoj radnoj biografiji na bivšem radnom mestu sa sumnjom na elemente korupcije, ne smete osećati uznemireno, već ga morate dočekati sa osmehom. Ne smete mu reći da ste informisani o njegovoj ranijoj radnoj biografiji, a naročito ne smete zahtevati da bude odgovoran prema novom radnom mestu dok je vaš saradnik, već mu morate odati poštovanje što ni posle tolikih sumnji i dokaza nije procesuiran“, kaže Krstić za Danas.

Ona još kaže da takav nepisani „Etički“ kodeks KPZ-a nalaže zaposlenima i da „ne pominju nikakve dokaze, jer su dokazi- pretnja i nasilno ponašanje“.

Nalaže im, takođe, da ne pominju korupciju i borbu protiv nje „jer će vas prozvati da neosnovano uznemiravate javnost, pošto po broju osuđenih za korupciju u našem okruženju nje ima tek u malom i zanemarljivom broju“.

Ona precizira da raspolaže saznanjima da se u periodu od 2013. do 2021. godine, kada je Stoiljković bio sekretar, odnosno načelnik nadležnog Sekretarijata, odnosno Uprave, događalo ozbiljno “prelivanje” budžetskog novca u privatne džepove , a da po tada važećoj gradskoj odluci odgovornost za zakonito i namensko trošenje budžetskih para namenjenih poljoprivredi snosi on, kao sekretar ili načelnik.

„Na osnovu meni dostupne dokumentacije, vrednost budžetskih sredstava za koje se sumnja da su potrošena uz razne zloupotrebe i nezakonite aktivnosti je višemilionska, a po nezvaničnim saznanjima ona je veća od 100 miliona dinara“, kaže Krstić.

Ona kaže da je BIRODI sačinio tri izveštaja vezana za zapošljavanje Stoiljkovića u KPZ i sumnje u njegove zloupotrebe na prethodnoj funkciji, koje je prosledio nadležnim institucijama, a da je Savet za borbu protiv korupcije pri Vladi Srbije na osnovu tih izveštaja „formirao predmet“ i prosledio ga na postupanje Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

"Osećam se nebezbedno, a tek mi se najavljuje odmazda": Bivša načelnica u niškom KPZ Valentina Krstić o disciplinskoj kazni i povratku na posao 3
Saša Stoiljković: Foto Jugmedia

Oštećeni građani su, dodaje, takođe pokrenuli postupak pred ovim Posebnim odeljenjem VJT.

Dokaze koji potkrepljuju sumnju da su u tom periodu dodeljivane poljoprivredne subvencije za nabavku opreme koje su bile višestruko veće od cena po kojima je oprema kupljena i ona je početkom ove godine prosledila Posebnom odeljenju.

Sa namerom da ukaže na spornu radnu biografiju Stoiljkovića i nepravilnosti u KPZ, obraćala se i dostavljala dokaze kojima je tada raspolagala zamenici upravnika Jasminu Mirović, direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Carević,  ministarki pravde Maji Popović i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U februaru ove godine zatražila je prijem kod ministarke pravde Maje Popović, a pre mesec dana i kod predsednika Srbije Aleksandru Vučića.

Epilog njenih obraćanja „višim instancama“ bio je, kako kaže, dodatni pritisak na zaposlene, sa „glavnim pitanjem od koga ’cure’ informacije“ i pretnje upućene „svakom ko joj dostavi bilo kakvu informaciju“.

„Po saznanju koje imam, za nepunih godinu dana mog odsustva služba kojom sam rukovodila se znatno urušila, a kvartalni i godišnji izveštaji počivaju na nerealnim informacijama. Podobni se nagrađuju i bez radnih rezultata, deca im se zapošljavaju, a službenici koji se pozivaju na zakon i propise se sankcionišu. Poslata je jasna poruka: ’Ako načelnica, koja ima dokaze i koja je spremna da javno progovori, ovako prolazi, tako će a i gore proći svako ko ne bude slepi podanik, ko reaguje na urušavanje sistema, ko ne želi da ćuti pred situacijama podmetanja, bezakonja i slično“, kaže ona.

Naša sagovornica ocenjuje da disciplinska kazna predstavlja odmazdu za njeno ukazivanje na nepravilnosti, te da su joj nezvanično najavljeni i gori pritisci.

„Sve vreme suspenzije sam dobijala posredne poruke- da me tek po povratku na posao očekuje odmazda, da će mi podmetnuti nedozvoljene stvari i da ću tada osim suspenzije dobiti i krivičnu prijavu. I da će zaposleni morati da me opstruiraju, ako ne žele sankcije, a ja ću biti prikazana i kao neko ko ne izvršava radne zadatke. Čak sam dobila informaciju da je rečeno: ’Sad je dobila lekciju pa može da bira: da sama da otkaz, da dobije otkaz ili da joj se desi nešto mnogo gore‘”, kaže Krstić.

Ona kaže da su pritisci „išli“ i prema Sindikatu pravosuđa Srbije koji joj je pružio javnu podršku, BIRODI-ju i advokatu koji je zastupa, „sve u nameri da je i van radnog mesta izoluju“.

Prema njenim rečima, u toku samog disciplinskog postupka, koji je započeo u julu prošle godine, „nije dozvoljeno izvođenje njenih dokaza“, a ključni svedoci koji su prethodno davali izjave u korist Stoiljkovića nisu potvrdili da ga je ona na sastanku „vređala ili mu pretila“, već su kazali da je „bila neprijatna situacija zbog saznanja načelnice o njemu“.

Prethodno su uzete izjave od samo dve osobe koje su prisustvovale sastanku od ukupno njih pet, a one su bile zaposlene na određeno vreme i konkurs za prijem u stalni radni odnos je bio u toku.

Dva svedoka, koja su takođe prisustvovala sastanku, nakon pročitanog obrazloženja za njenu suspenziju, napisali su izjave u kojima su naveli da su “zahtevi načelnice bili jasni i konkretni “.

Prema njihovim rečima, Krstić je na sastanku kazala da je ranije dobijala neke informacije o Stoiljkoviću, ali da „to sada nema nikakve veze, već je najbitnije da se u radu ponaša odgovorno i profesionalno, kao državni službenik “, kao i da se „u Službi gde je ona načelnica ceni isključivo rad i trud i da nikakve malverzacije i nezakonite stvari nisu dozvoljene, kako bi on to na samom početku rada znao“.

„Sa mnom je takođe sličan razgovor obavila na početku, gde mi je skrenula pažnju na pravila ponašanja i kako funkcioniše rad u Službi“, rekao je jedan od njih.

Krstić je u toku disciplinskog postupka kazala da je na tom sastanku novoprimljenom Stoljkoviću predočila da „ima izvesna saznanja o njegovoj ranijoj radnoj biografiji i da ovde neće moći da radi tako, već da mora da radi ozbiljno i odgovorno uz strogo poštovanje zakona“.

„Ponudila sam mu pomoć, obezbedila vozilo, dala nalog da se izradi novi nameštaj za kancelariju, upoznala ga sa radom službe u poslednjoj deceniji i zahtevala profesionalni odnos prema radnom mestu“, kaže ona.

"Osećam se nebezbedno, a tek mi se najavljuje odmazda": Bivša načelnica u niškom KPZ Valentina Krstić o disciplinskoj kazni i povratku na posao 4
KPZ Niš: Foto: Beta/Saša Đorđević

U disciplinskoj prijavi i rešenju o suspenziji se, međutim, navodi da je Krstić kod Stoiljkovića, inače preuzetog iz Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, na sastanku 3. jula “stvorila utisak da je višak i da će učiniti sve da ga otera”, umesto da “imenovanom poželi dobrodošlicu prilikom stupanja na rad” i predstavi ga ostalim zaposlenima “sa uvažavanjem, na ljubazan, profesionalni, organizaciono kulturan i socijalno prihvatljiv način, poštujući pravila o ličnim ponašajnim kompetencijama”.

Dodaje se da je Stoiljković “zaključio da nikada u toku svoje karijere nije doživeo takav neprijateljski doček na novo radno mesto”.

Bivša načelnica Službe za obuku i upošljavanje je, kako se precizira, tada kazala da je “upoznata sa nizom prijava koje je protiv Stoiljkovića dobijala u periodu od 2013. do 2019. godine, pa će ih sve dostaviti tamo gde treba”, kao i da je došao na rad “u najnezgodnije vreme, jer će u naredne dve nedelje ona pokrenuti kampanju protiv nekih ljudi”.

Rekla je da se danas u ovom Zavodu svi zapošljavaju “preko veze” i da se “primaju svakakvi”.

“Aludirala” je, tvrdi se, na nezakonitost rada “nekih ljudi” u KPZ, kao i na svoju ulogu u hapšenju prethodnog upravnika te ustanove Dejana Panića i smeni bivše ministarke.

Takođe je, dodaje se, “neovlašćeno dozvolila sebi da ocenjuje sposobnost za rad” sadašnjeg upravnika KPZ Cvijetina Đorđića.

Valentina Krstić je, inače, bila suspendovana i u februaru 2013. nakon što je ukazala na nezakonito priključenje zakupaca bazena na vodomere i strujomere KPZ-a, na višegodišnje fiktivne izveštaje o 150 tona lima kojeg realno nije bilo, na kupovinu polovne opreme za osuđeničku kuhinju na tenderu koja je predstavljena kao nova, na nezakonito korišćenje stanova koje je Ministarstvo pravde ustupilo KPZ-u od strane privatnih lica, na zloupotrebu energenata ili na utrošak goriva koji je pravdan lažnom kilometražom.

Neki od ovih slučajeva su dobili sudski epilog, bilo je pojedinačnih disciplinskih kažnjavanja, neke interne procedure su promenjene, ali je bilo i “ćutnje” ili sudske zastare.

Njena suspenzija je sprečena nakon reakcije niškog Centra za ljudska prava, BIRODI-a, Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, Agencije za borbu protiv korupcije i Misije OEBS-a u Srbiji.

Posle sastanka predstavnika regulatornih tela sa tadašnjim ministrom pravde Nikolom Selakovićem, vraćena je na posao.

Bila je prva koordinatorka niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma, samostalnog i nezavisnog gradskog tela, koje je Agenciji za borbu protiv korupcije poslužio kao model za formiranje takvih tela u celoj Srbiji.

Bila je i jedna od tri uzbunjivača čiji su slučajevi deo filma “Medalja glasnih”, snimljenog u okviru promocije uzbunjivanja na zapadnom Balkanu, koju je koodinirala Regionalna antikorpcijska inicijativa, čiji je Srbija član preko Ministarstva pravde.

 

„Obustava disciplinskog postupka ako pristane na rad u drugom zatvoru“

„Nakon obraćanja direktoru uprave, tačnije 20 . oktobra 2023. godine, dobila sam telefonski poziv direktora Uprave koji mi nudi obustavu disciplinskog postupka i obustavu suspenzije ako prihvatim predlog da radim u drugom zatvoru. Razumela sam poruku. Odbila sam ponudu, a odgovor dostavila i u pisanoj formi, uz obrazloženje da ne bežim od odgovornosti i da žalim što nisu dozvolili da disciplinski postupak bude javan, iako su to tražili BIRODI i pojedini mediji“, kaže Krstić.

 

„Bilo je mnogo pohvala…“

„Na rad Službe kojom sam rukovodila ni kontrole nadzora, ni kontrole revizora nisu imale primedbe, a bilo je mnogo reči pohvale za sve ozbilje i obimne poslove. Poslednjih 11 godina sam uvek ocenjivana najvišom ocenom. Inače je trebalo da budem penzionisana u martu ove godine, ali mi je suspenzija onemogućila beneficirane sate. Nemam ambicija da napredujem u karijeri i jedino što sam sve vreme želela je da se sačuva deo jednog sistema, koji je sa mukom od jako urušenog dostigao sve potrebne standarde, po relevantnim pokazateljima“, kaže ona.

 

Benefiti za „svoje“ zadruge i tašte

Naša sagovornica nabraja neke od slučajeva potencijalnih zloupotreba poljoprivrednih subvencija u vreme dok je Stojiljković bio na čelu gradskog sekretatrijata, odnosno uprave za poljoprivredu.

Jedan od njih bilo je subvencionisanje opreme za četiri poljoprivredna gazdinstva, u maju 2020, koje je bilo skoro tri puta veće od vrednosti isporučene opreme. Račun radnje Jakos za četiri isporučena proizvoda iznosio je 1,382.750 dinara, a isplaćene su subvencije od tri miliona, na osnovu uvećanih računa za svaki proizvod ponaosob, kaže ona.

Zatim, navodi, zemljoradnička zadruga „Kuća voća i povrća“ iz Lalinca je dok je Stojiljković bi na čelu nadležnog Sekretarijata, odnosno Uprave dobijala višemilionske subvencije, a onda je on 2022. godine postao jedan od pet njenih zadrugara, pa samim tim i korisnik već dodeljenih subvencija. Ove godine je posredovao i u zapošljavanju u KPZ Niš jednog zadrugara iz te zadruge, kaže.

Od 2016. do 2021. godine, B. N, Stoiljkovićeva tašta, i D. R, po nezvaničnim informacijama tašta tadašnjeg Stoiljkovićevog zamenika Ljubiše Stojanovića, kontinuirano su dobijale velike sume budžetskog novca na ime poljoprivrednih subvencija. Ugovori potvrđuju da je B.N. u tom periodu dobila skoro četiri miliona dinara (3.737.017), a D.R. skoro dva miliona (1.991.527,80). Korisnica B.N. je 2020. iz gradskog budžeta dobila čak 100 odsto vrednosti planirane investicije, iako je reč o subvencijama, a ne o potpunom finansiranju.

 

Šta kaže Uprava za izvršenje krivičnih sankcija?

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je danas da je uprava KPZ u Nišu „u svim svojim postupanjima delovala u skladu sa zakonom kada je pokrenula disciplinski postupak protiv državne službenice Valentine Krstić“.

„U konačnom, disciplinski postupak je okončan u skladu sa zakonom, tako da nema govora o tome da je predstavljao neku vrstu odmazde. Podsetićemo i da je koleginica Krstić bila ocenjena od strane upravnika najvišom mogućom ocenom za rezultate ostvarene u ranijem periodu“, rekli su za Danas u Upravi povodom ocena Krstić o disciplinskom postupku i situaciji u KPZ.

Uprava je, pak, ranije izrazila sumnju u njen uzbunjivački kredibilitet i njene motive zbog kojih je “krajnje neprijateljski dočekala kolegu”, koji, kako je navela, ispunjava sve zakonske uslove za rad u KPZ-u, a nije osuđivan, protiv njega se ne vodi krivični postupak i nema bezbednosnih smetnji.

“Laž da je načelnica Krstić suspendovana jer je kao uzbunjivačica odlučila da prijavi navodne nepravilnosti u radu ovog zavoda. Pozivamo je da sa nadležnim državnim organima podeli informacije koje ima o navodnim zloupotrebama za koje je naprasno saznala, pošto je više od deset godina provela na visoko pozicioniranom mestu u KPZ Niš, a to nije učinila”, rekli su u Upravi za naš medij.

Prema navodima Uprave, ne postoje nikakvi skriveni razlozi za preuzimanje Stoiljkovića, osim da se postigne još veća efikasnost rada Službe za obuku i upošljavanje, a zaposleni u toj službi rasterete.

U Upravi su kazali da su prilikom preuzimanja Stoiljkovića u KPZ Niš iz Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, kojoj sada pripada poljoprivreda, a na predlog upravnika KPZ Đorđića, dobili od suda i tužilaštva potvrdu da on nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak, a od policije potvrdu da ne postoje bezbednosne smetnje za zasnivanje radnog odnosa u KPZ.

„U tom smislu, Stoiljković je ispunio sve uslove za preuzimanje na rad u KPZ Niš i nisu postojala nikakva zakonska ograničenja za njegovo preuzimanje. To je ono što se smatra jedino relevantnim- da li državni službenik ispunjava ove zakonom propisane uslove ili ne“, naveli su oni.

U Upravi su dodali da „nemaju saznanja“ da je Stoiljković, pre preuzimanja na rad u KPZ, kršio Zakon o sprečavanju korupcije i niški Etički kodeks o ponašanju funkcionera lokalne samouprave, kako su ocenili antikorupcijski stručnjaci, i to tako što je kao javni funkcioner skupljao kapilarne glasove za SNS od korisnika gradskih subvencija.

Ona je navela da “nema saznanja” ni da je kao funkcioner „punio autobuse“ za mitinge te stranke, kako je sam govorio.

 

Šta kaže Stoiljković?

Saša Stoiljković je na prozivke zbog mogućih zloupotreba kazao da “ni on ni njegov tadašnji zamenik nisu odobravali subvencije za poljoprivrednike”, a da je njihov Sekretarijat obavljao samo tehnički deo posla za one koji odlučuju.

“Subvencije od trenutka mog stupanja na funkciju načelnika Sekretarijata 2013. godine dodeljuje komisija gradonačelnika koju sačinjavaju ljudi izvan gradske uprave i odgovaraju isključivo gradonačelniku. Uprava za poljoprivredu, a ranije Sekretarijat za poljoprivredu obavljala je, a i danas obavlja, samo tehnički deo poslova za komisiju”, rekao je on za naš medij.

Stoiljković je dodao da su prijave sa identičnom sadržinom više puta ispitivane u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, kao i u tužilaštvu i da “naravno nije utvrđena zloupotreba, samim tim što on nije bio donosilac odluka”.

“Po stupanju na tu funkciju – i pored očiglednih dokaza da nisam bio učesnik u raspodeli subvencija niti sam mogao da utičem na proces- ipak sam se obratio Agenciji za borbu protiv korupcije, koja mi je u odgovoru potvrdila da neću biti u sukobu interesa ukoliko moja tašta bude korisnik subvencija. Uostalom, nijednom poljoprivredniku nije zabranjeno da učestvuje na konkursu”, rekao je.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari