U jednom trenutku sam se osetio suvišnim u opštini, zato što smatram da kao pomoćnik predsednika opštine mogu da pomognem samo u jednoj otvorenoj diskusiji, čestim kontaktima, komunikaciji i razmeni informacija sa predsednikom. Nisu svima nama dostupne informacije na podjednak način. To odsustvo informacija i nedovoljna komunikacija dovelo me je do osećaja suvišnosti i zaključka da mu nisam potreban. Koji sam ja pomoćnik ako ne diskutujemo o nekim problemima i ako nemam informacije koje su ključne za razvoj Pirota – kaže za Danas doskorašnji pomoćnik predsednika opštine Pirot za infrastrukturu mr Milorad Spasić koji je dao otkaz i početkom novembra napustio opštinu.

Spasić, koji je u prvom mandatu od 2003. do 2008. godine bio najpre zamenik predsednika opštine, a potom gradski menadžer, kaže da je prvi mandat krasilo jedno veliko jedinstvo i izuzetan kolektivni rad.

– U prvom mandatu delovali smo sinhrono i bili uspešni. Činjenica je i da u to vreme nije bilo ni krize, pa ni problema sa parama. U drugom mandatu se nešto promenilo. Nije dobro što smo promenili stil rada u opštini. Već duže vreme kolegijumi se odvijaju bez predsednika opštine, a vodi ih zamenik predsednika opštine. Takav skup nema legitimitet i efikasnost da rešava probleme ako na njemu nema predsednika opštine koji je potpisnik budžeta – kaže Spasić.

Na pitanje da li se oko toga sukobljavao sa Vladanom Vasićem, predsednikom opštine, Spasić kaže da je u principu tu postojao prvi nesporazum.

– Taj problem sam izneo i pred Koalicijom za Pirot. Međutim, praktično se ništa nije promenilo. Takav način komunikacije donekle je počeo da koči i određene projekte. Tu pre svega mislim na formiranje preduzeća koje će upravljati regionalnom sanitarnom deponijom. O tome se priča godinu dana, vrlo sporo se napreduje samo zbog nedostatka komunikacije, i to ne samo sa Vasićem nego i sa predsednicima susednih opština u Okrugu. Na takav način ne može da se radi, pa se realizacija jednog takvog projekta usporava – kaže Spasić.

Pitali smo ga i da li je njegovo učešće na konkursu za direktora HE „Pirot“ uticalo da lakše donese odluku i ode iz opštine, Spasić kaže da bi bio vrlo neiskren kada bi rekao da to nije uticalo na njegovu odluku.

– Moram da kažem da je to uticalo. Otvoreno ću reći, mesto direktora HE „Pirot“ smatram strateški jako važnim ne samo za elektranu nego i za Pirot. Imajući sve to u vidu, uz činjenicu da sam radio u tom sistemu u vreme kada je on građen, da poznajem sve detalje, a neke delove tog sistema sam lično projektovao, predložio sam Vasiću da mi kao politička grupacija pokažemo političku aspiraciju prema tom mestu. Predsednik Vasić je podržao aktuelnog direktora, a meni nije hteo da da podršku. Pri tom ne mislim da će njegova podrška biti presudna u toj situaciji. Činjenica je da mene nije podržao i to mi je otvoreno rekao. Da sam otišao u HE „Pirot“ to bi za mene bila neka sigurnost. Izostala je podrška prvog čoveka opštine. To me je vrlo razočaralo. Shvatio sam da sam prepušten sebi i da moram da rešavam svoju budućnost. Sa Vasićem nisam bio u svađi, jer tako ne funkcionišem. Dakle, svađali se nismo – kaže Spasić.

I dalje član Koalicije

„I dalje sam član Koalicije za Pirot i članstva se neću odreći osim ako ne dođe do nekih drastičnih korekcija i turbulencija koje bi Koaliciju vodile u podređen položaj u odnosu na neku od stranaka sa republičkog vrha. Svojevremeno sam napustio DS, stranku koja je sada glavna u koalicionoj vladi, da bih se posvetio lokalnim interesima. Mislim da je ideja Koalicije za Pirot prava stvar. Dok nas je ona vodila bili smo efikasni i korektni. Sada kada su počele da se mešaju stranke sa strane obećavajući brda i doline, postajemo neefikasni zato što mnogo računamo na njihovu pomoć, a ona je izostala“, kaže Spasić.

 

Nisu me ubeđivali da ostanem

„Mirno sam rekao da sam odlučio da napustim opštinu i da je sada poslednji trenutak da pronađem adekvatno mesto kojim sam zadovoljan, a to je mesto na kome dominira moja struka, iskustvo i znanje. Moja specijalnost je teorija konstrukcije i statika. Ja sam magistar tehničkih nauka. Nije bilo ubeđivanja da ostanem. Samo je predsednik SO rekao da ću pogrešiti, a predsednik opštine je vrlo mirno primio moju odluku o odlasku. Rastali smo se u vrlo korektnim odnosima. Nije bilo nikakve svađe, niti će biti, jer ne želim da rušim mostove, ali mislim da bi bilo nekorektno prema meni i javnosti da se to zabašuri stavom ‘da sam našao bolje mesto i zato odlazim’. To nije jedini razlog. Imam u izgledu dva radna mesta. Jedno je u Nišu, a drugo bi bilo ovde u Pirotu. Pojedinosti oko toga gde ću biti angažovan znaće se za naredna tri meseca, iako po rešenju o raskidu ugovora sa opštinom imam pravo na platu narednih šest meseci. Godinama sarađujem sa niškom firmom „Stabil projekt“ i tu mi je posao izvestan“, kaže za Danas Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari