Majdanpek: Za podršku rađanju i roditeljstvu 26 miliona dinara iz budžeta 1Majdanpek Foto: J. B. K.

Jedna od mera populacione politike koja se primenjuje u opštini Majdanpek je i finansijska podrška porodicama sa decom. Osim jednokratne pomoći za svako novorođeno dete, opština Majdanpek isplaćivaće i mesečni roditeljski dodatak i posebnu finansijsku pomoć nezaposlenim majkama.

Roditelji svakog novoređenog deteta mogu da računaju na jednokratnu pomoć od deset hiljada dinara.

Pravo na mesečni roditeljski dodatak imaju porodice sa više dece, pri čemu se iznos procentualno umanjuje u zavisnosti od broja dece.

Prema odluci Opštinskog veća, mesečni roditeljski dodatak za treće dete je šest hiljada dinara, za četvrto 2.400, za peto 1.800, a za svako naredno dete 1.200 dinara.

Mesečni roditeljski dodatak porodica ostvaruje sve do navršenih 18 godina života deteta.

Odlukom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđena je i posebna finansijska pomoć za nezaposlene majke koje će do navršene prve godine deteta primati po šest hiljada dinara mesečno.

Nezaposlena majka četvoro i više dece, ima pravo na mesečnu naknadu od 25 hiljada dinara sve dok je četvoro njih maloletno.

Pravo na ovu mesečnu naknadu može da ostvari nezaposlena majka sa prebivalištem na teritoriji opštine Majdanpek prijavljenim do 31.12.2021. godine.

Odluka o finansijskoj podršci porodicama sa decom primenjivaće se od 1. januara iduće godine.

Budžetom opštine Majdanpek za narednu godinu predviđeno je 26 miliona za naknade za decu i porodicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari