Osim vozača oklopnog vojnog vozila, odgovoran niz ljudi u lancu komandovanja: Stručnjaci o nesreći kod Kraljeva 1Foto: Wikipedia/Srđan Popović

Nesreću u kojoj je vojno vozilo usmrtilo porodicu kod Kraljeva prati ćutanje institucija, a i dalje ima veoma mnogo nepoznanica u vezi sa ovim slučajem. O tome da li je ćutanje sastavni deo taktike zataškavanja i da li ima komandne i moralne odgovornosti za N1 govorili su vojni komentator Petar Bošković i član predsedništva stranke Srbija centar i advokat Nikola Lakić.

U saobraćajnoj nesreći na putu Kraljevo-Raška 21. septembra na licu mesta stradalo je pet osoba – otac, troje dece i komšinica, dok je majka stradale dece prošla sa povredama. Usmrtio ih je vozač oklopnog vozila Vojske Srbije.

Pod kojim okolnostima je do nesreće došlo, da li je vozač vozila VS bio sposoban za čisto rasuđivanje, ko je odgovoran su samo neka od pitanja na koja nema odgovora.

Vojni komentator Petar Bošković i advokat Nikola Lakić saglasni su da osim vozača koji je priveden, u lancu komandovanja postoji niz odgovornih.

„Nažalost, ishod će biti takav, iako u lancu komandovanja ima niz odgovornih ljudi, ali kada vi sedam dana pre toga maltretirate te ljude, ne bi li imali dve generalne probe. Pa onda odmah po završetku niste sigurni da li je on odmoran. Tu kada preskočite proceduru u vojsci, to se dogodi. Osnovno pitanje u vojsci je, kada imate izjašnjenje, šta ste uradili da do toga ne dođe. Mnogo toga nisu uradili, to je očigledno, jer da su uradili ovo se ne bi desilo“, objašnjava on.

Lakić ističe da osim krivične odgovornosti, koja je u ovom slučaju isključivo odgovornost vozača, postoji moralna i politička odgovornost.

„U toj odgovornosti ima i odgovornosti načelnika Generalštaba i drugih lica koja su nezakonito sprovodila njegova naređenje. Kada je u pitanju moralna odgovornost, verovatno ima odgovornosti onih lica koja su glasala za ovaj režim, ali postoji i odgovornost vrha režima Aleksandra Vučića. Pre svega ministra Bratislava Gašića, koji je morao da ima saznanja kako će sve da se dešava na toj vojnoj vežbi i nakon toga šta može sve da se desi“, kaže advokat.

Ceo razgovor možete pročitati na portalu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari