Nekadašnji vlasnik piramidalne štedionice Jugoskandik Jezdimir Vasiljević juče je izašao na slobodu, nakon što mu je u Višem sudu u Beogradu izrečena presuda od pet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u pomenutoj štedionici.


Vasiljević je na izricanje presude, u procesu koji je trajao duže od deset godina, i koji je okončan 20 godina nakon kraha štedionice u martu 1993, došao hodajući uz pomoć štaka. On je odluku suda saslušao sedeći, a jedini komentar koji je imao bio je da će dostaviti predsedavajućoj veća sutkinji Slađani Marković adresu na kojoj će ubuduće biti.

Vasiljevićeva advokatica Branka Slani Tabaroši rekla je za Danas da će se sigurno žaliti Apelacionom sudu. Vreme do pravosnažnosti presude Vasiljević će tako provesti na slobodi, a u juče izrečenu petogodišnju kaznu uračunato mu je vreme od oko četiri i po godine, koje je u dva navrata proveo u pritvoru u Srbiji, kao i u ekstradicionom pritvoru u Holandiji. U poslednjem navratu, Vasiljević je od marta 2010. bio u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Juče objavljenom presudom, krivim za produženu zloupotrebu službenog položaja proglašen je i direktor Banke privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić, i osuđen takođe na pet godina. Na ovu banku je bio registrovan Jugoskandik, štedionica poznata po tome što je početkom devedesetih piramidalnom štednjom oštetila građane za iznos koji nikada nije utvrđen, a koji po nekim procenama iznosi do 94 miliona maraka. Vukotiću je suđeno u odsustvu, i iako je on zvanično za sud u Beogradu u bekstvu, njegov advokat Borislav Vuković izjavio je novinarima ispred Palate pravde da se njegov klijent ne krije i da je u Crnoj Gori.

Zbog nedostatka dokaza, optužbi da su učestvovali u zloupotrebi tako što su dnevno formirali kamatne stope, oslobođeni su Vasiljevićev zet i šef trezora Dragan Antonijević, poslovni savetnik Ljubivoj Šundić i advokat Stevan Protić.

Jedan od kurioziteta ovog procesa je i da je Vasiljević 2006. godine drugi put pobegao iz Srbije, zbog čega mu je propalo i jemstvo od oko milion evra hipotekom na kuću na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj. Uhapšen je 2009. u Holandiji.

U izricanju presude sutkinja Marković navela je da je sud cenio težinu krivičnog dela, ali i lične i porodične prilike optuženih, kao i zdravstveno stanje Vasiljevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari