Osnovni sud u Bujanovcu oslobodio je Zorana Kovačevića optužbe da je 3. marta 2011. godine ugrozio bezbednost zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića.


Kovačević se, naime, „oslobađa od optužbe da je 3. marta 2011. godine, u stanju uračunljivosti, sa svog mobilnog telefona pozvao sistem 92 Policijske uprave za grad Beograd i rekao ‘Ubićemo Bruna Vekarića’. On je tako „pretnjom da će napasti na život ugrozio sigurnost zameniku republičkog tužioca za ratne zločine, pri čemu je bio svestan svoga dela, hteo njegovo izvršenje i bio svestan da je njegovo delo zabranjeno“.

U presudi se navodi da optuženi Kovačević nije priznao izvršenje krivičnog dela, ne sporeći činjenice da je, nakon što je na televiziji B92 gledao emisiju na kojoj je rečeno da je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine odustalo od poternice za izručenjem Srbiji generala iz Bosne i Hercegovine Slobodana Divjaka, reagovao impulsivno i u afektu pozvao policiju rekavši „Ubićemo Bruna Vekarića“.

„Osim navedenih reči nije uputio bilo koje druge reči, već je prekinuo telefonsku vezu. Nije ozbiljno mislio za reči koje je uputio, niti je stvarno nameravao da bilo šta nasilno pokuša prema oštećenom, već je reagovao impulsivno“, navodi se u presudi u koju je Danas imao uvid.

Optužni predlog

Optužnicu je podiglo Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju, da bi ona kasnije bila preimenovana u optužni predlog. U presudi se navodi da se Vekarić svojevremeno pridružio krivičnom gonjenju optuženog i stavio predlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahteva, bez preciziranja njegovog iznosa. „Oštećeni Bruno Vekarić se upućuje da imovinsko-pravni zahtev može ostvariti u parničnom postupku“, istaknuto je u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari