Udruženje žrtava terorizma u Španiji saopštilo je da je uložilo žalbu na odluku Vrhovnog suda o puštanju na slobodu jednog od najozloglašenijih pripadnika terorističke organizacije ETA, Hose Injasia de Huana Čaosa, koji je proveo 21 godinu u zatvoru Aranjues, nedaleko od Madrida.

Udruženje žrtava terorizma u Španiji saopštilo je da je uložilo žalbu na odluku Vrhovnog suda o puštanju na slobodu jednog od najozloglašenijih pripadnika terorističke organizacije ETA, Hose Injasia de Huana Čaosa, koji je proveo 21 godinu u zatvoru Aranjues, nedaleko od Madrida. Kao argument za tu odluku, gnevni protivnici baskijskih separatista naveli su pismo koje je De Huana Čaos objavio ubrzo nakon izlaska iz zatvora.
Oni tvrde da u tom dokumentu ozloglašeni bombaš ETA, koji je bio umešan u ubistva 25 ljudi i učestovao u 11 oružanih napada, slavi terorizam. U pismu, koje je proteklog vikenda pročitano na skupu njegovih pristalica u baskijskom gradu San Sebastijanu, De Huana Čaos odaje poštu Tksominu, lideru ETA tokom osamdesetih godina proteklog veka, u vreme kada je oslobođeni bombaš bio aktivista organizacije. Okupljeni su s radošću dočekali takav dokument, uz povike „živela ETA“.
Nasuprot tome, Udruženje žrtava terorizma (AVT) smatra da nedavni skup i pismo predstavljaju „apologiju terorizma“ i veličanje zločina. Štaviše, AVT je saopštio da se iz dokumenta može jasno uvideti da De Huana Čaos „ne oseća nikakvu grižu savesti za smrt 25 ljudi“. Sud u Madridu reagovao je na takve navode i naredio policiji da ispita sadržaj pisma i uđe u trag organizatorima okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari